Lasse HerralaKirjoittaja on opetusneuvos.

Pää kainalossa lääkärille?

Terveysasemien toiminta puhuttaa kuntalaisia. Kun ei sinne pääse, vaikka olisi kipeä. Päivystykseen pääsee ja pitääkin päästä, virka-ajan ulkopuolella tosin Hyvinkäälle tai etälääkärille.

Saa olla melkein jalka kainalossa, että pääsee näkemään lääkärin, kommentoi kuntalainen terveysaseman parkkipaikalla.

Tilastojen mukaan hän puhuu totta. Mäntsälässä joka toinen kiireettömään hoitoon ohjattu joutuu odottamaan yli kuukauden. Tuskien kanssa eläminen ei ole kadehdittavaa.

Terveystoimi kuluttaa yhä enemmän kuntien ja valtion varoja. Lisää kuluu toki vanhenevien ja enemmän sairastavien ihmisten hoitoon.

Keusote hankki Apotti-ohjelman noin 120 miljoonalla, ehkäpä tarpeen. Lisäksi tulevat vuosittaiset ylläpitokulut. Vertailun vuoksi: tällä rahalla saisi noin lähes 200 lääkäriä viideksi vuodeksi.

Kaikki kaatuu kuitenkin lääkäripulaan, tulevina vuosina myös hoitajista voi olla uupelo. Pulaa on paikattu esimerkiksi Helsingissä nostamalla lääkäreitten palkkoja.

Lääkärit ovat kohtuullisen hyvin palkattuja jo ennestään.

Yhteiskunnan kalliisti kouluttamat lääkärit siirtyvät julkisen palvelutuotannon sijaan yksityisille firmoille.

Terveyspalveluissa kannatan jonkinasteista sosialismia. Lääkäripulaan on kahdenlaisia pitemmän ajan ratkaisuja. Lisää koulutusta. Muutama kymmenen työtöntä lääkäriä takaa sen, että heitäkin riittää.

Toinen konsti on raju: jos asioit yksityisellä lääkärillä, Kela-korvaukset pudotetaan nollaan siirtymäajan kuluessa. Sen seurauksena työn saaminen ohjaa lääkärit kuntiin ja maakuntiin.

Miten toimii alueellinen tasa-arvo Keusotessa? Ei mitenkään, kun toisaalla pääsee alle viikossa lääkärille, pahimmillaan se voi viedä viisikin viikkoa.

Mikä Mäntsälän terveysasemalla mättää, kun lääkäreitä ei saada? Ainakin palkkaus on sama kaikilla Keusoten terveysasemilla.

Mäntsälään matkustaminenkin on ainakin yhtä helppoa kuin Jokelaankin. Häätävätkö työolosuhteet pois?

Jokelassa osataan tehdä jotakin oikein. Ehkä siellä hoitohenkilökunnan työolosuhteet on nostettu tikun nokkaan?

Hyvässä työpaikassa viihtyvät kaikki, potilaatkin paranevat.

Kipin kapin Jokelaan oppimaan, miten Mäntsälässäkin saadaan väki ajoissa hoitoon.

Keusoten strategiassa todetaan: Palvelut oikeaan aikaan. Hyvä tavoite, mutta ei toimi ainakaan Mäntsälässä.

Lasse Herrala

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet