Pasi HuuhtanenKirjoittaja on Mäntsälän Uutisten toimittaja.

Kiinteistöverot tasapuolisiksi

Mäntsälä laittaa rakennuskantansa ojennukseen. Tarkoitus on selvittää seuraavan kolmen vuoden aikana kaikki kunnan alueella olevat rakennukset.

Rakennukseksi lasketaan tässä selvityksessä kaikki vähintään viiden neliömetrin kyhäelmät. Pienimmät leikkimökit jäävät tarkastelun ulkopuolelle, mutta lähes kaikki ulkovarastot ja muut rakennelmat kuuluvat siihen luokkaan, että niistä on tehtävä selvitys. Näin, mikäli sellaista ei tullut tehtyä toimenpideluvan, rakennusluvan tai verottajalle annetun tiedon yhteydessä. Kunta käydään läpi kolmessa vuodessa eli valmista pitäisi olla vuonna 2022. Ensimmäisenä on vuorossa kirkonkylä.

Kuulostaako kyyläämiseltä?

Varmasti ainakin sellaisen mielestä, joka on omatoimisesti rakennellut tontilleen kaikenlaista luottaen siihen, että joko asuu riittävän kaukana naapureista tai että naapurit eivät pienestä rakentamisesta piittaa. Jos tiedot rakennelmista ovat jääneet ilmoittamatta verottajalle ja verot maksamatta, saattaa selvityksen teko paitsi ärsyttää, myös aiheuttaa rahanmenoa.

Suurin osa kiinteistönomistajista on kuitenkin tunnollisesti maksanut kiinteistöveronsa. Heidän kannaltaan on hyvä, että vapaamatkustajat saadaan jakamaan yhteistä taakkaa.

Kiinteistöverojen pitäisi siis olla Mäntsälässä muutaman vuoden päästä paitsi tuottoisammat myös tasapuolisemmat. Kunta saa tätä kautta muutaman satatuhatta euroa enemmän verotuloja vuodessa. Hyödyllistä käyttöä rahoille varmasti löytyy.

Kunnassa harkitaan vielä sitä, ryhtyäkö perimän kiinteistöveroa takautuvasti niiltä, joiden tonteilta löytyy verottamattomia rakennelmia ja on ilmeistä, että tämä tilanne on olut jo useamman vuoden. Mikäli siihen ryhdytään, joillakin, onneksi harvoilla kiinteistönomistajilla on syytä huoleen. Rahaa voi kulua melko paljonkin. Verokulujen lisäksi seuraamuksena voi olla rakennuksen purkaminen tai puuttuvien lupien hakeminen, mikäli rakennus on niin suuri, että se vaatii esimerkiksi toimenpideluvan.

Pasi Huuhtanen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet