Pasi HuuhtanenKirjoittaja on Mäntsälän Uutisten toimittaja.

Budjetin eväät vielä levällään

Mäntsälän kunta kamppailee hankalan taloustilanteen kanssa. Mikäli se lohduttaa, niin Mäntsälä kuuluu tässä kurimuksessa Suomen kuntien enemmistöön.

Kunnanjohtaja Esko Kairesalon budjettiesitys valmistui viime viikolla. Esitystä käsitellään poliittisesti ja myös lehden palstoilla vielä pitkään ennen kuin budjetti enemmän tai vähemmän muutettuna hyväksytään joulukuun alussa.

Esityksen mukaan Mäntsälä saa nuijittua nettoinvestointien määrän ennätysalas ensi vuonna. Reilun kuuden miljoonan euron investoinneilla ne olisivat noin 300 euroa asukasta kohden.

Niin alhaalla investoinnit – siis lähinnä rakentaminen – ei ole ollut koko 10-luvulla.

Kokonaiskuva ei kuitenkaan ole näin kaunis. Huutavin rakennustarve on Ehnroosin yläkoulu. Rakentamaan ryhdyttäisiin ensi vuonna ja valmista olisi 2022. Syksyllä 2022 lapset pääsisivät yli 10 vuoden odotuksen jälkeen uuteen koulurakennukseen.

Ehnroos maksaisi 19 miljoonaa euroa. Raha ei näy kunnan investoinneissa, sillä koulu toteutettaisiin Kairesalon esityksessä leasingrahoitteisena. Kunta siis maksaisi koulun käyttötalousmenoistaan. Maksettava määrä ei katoa minnekään, se vain on eri kohdassa budjettia. Ensi vuoden rakentamiskuluiksi arvioidaan seitsemän miljoonaa. Se yli kaksinkertaistaa investointeihin kuluvan rahan.

Moni asia on vielä täysin avoin: onnistuuko Ehnroosin leasingrakentaminen? Leasingin tarjoukset ovat juuri lähteneet mahdollisille rakentajille. Avoin on myös uimahallin kohtalo. Tonttia ei ole. Siirtyykö hanke taas, vaikka rahaa budjetissa luvataankin?

Kunnan talouskamppailussa on muutama avaintekijä: pitäisi saada uusia asukkaita ja olla houkutteleva. Pitäisi investoida, rakentaa esimerkiksi uimahalli. Samaan aikaan väestö ikääntyy ja sote-menot kasvavat. Täytyy myös pitää taloudesta huoli.

Väkiluku olisi saatava takaisin nousu-uralle parin vuoden tiputuksen jälkeen ja siinä eivät pelkät imagokampanjat riitä. Houkuttelevat koulut ja esimerkiksi uimahalli saattavat jo puhutellakin ihmisiä.

Pasi Huuhtanen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet