Pasi HuuhtanenKirjoittaja on Mäntsälän Uutisten toimittaja.

Väki vähenee ja vanhenee

Tuoreet luvut Mäntsälän väkimäärän kehityksestä ennustavat kuntaan pitkää ja tasaista laskua. Lasku on mataavaa ja tasaista. Lähes 20700 ihmisestä väestömäärä laskisi lähes parinkymmenen vuoden ajan, vuoteen 2036 asti. Väkiluku tippuisi lähelle 20400 kuntalaista. Jos tämä kehitys toteutuu, Mäntsälän väkiluku pysyy vuositasolla lähes nykyisellään, vähenemään on 17 henkeä eli 0,08 prosenttia vuosittain.

Vuonna 2036 väkiluku kääntyisi nousuun, samankaltaiseen kuin lasku, eli kuntalaisten määrä kasvaisi vuoteen 2040 mennessä noin 20440. Kasvua tuskin huomaisi, sillä se olisi alle kymmenen hengen luokkaa vuodessa.

Ennusteet ovat ennusteita. Varmaa on, että ennuste ei toteudu sellaisenaan.

Eikä ole syytä toteutuakaan. Väkimäärän kasvattaminen esimerkiksi nuorehkoilla perheillä on välttämätöntä, mikäli kunta aikoo saada ikärakenteensa terveemmäksi.

Miksi meidän pitäisi toivoa väestönkasvua? Eikö ole parempi asua väljässä ja ruuhkattomassa Mäntsälässä?

Ongelma löytyy väestörakenteesta. Väki muuttuu vuosi vuodelta vanhemmaksi, ja työssäkäyvillä on yhä enemmän elätettäviä, eli huoltosuhde huononee.

Mäntsälä ei ole huoltosuhteeltaan Suomen kriisikuntia. Väestöllinen huoltosuhde, eli ei-työikäisten määrä suhteessa työikäisiin on nyt 63,5. Mäntsälässä on siis vähän yli 63 ei-työkäistä sataa työikäistä kohden. Ennusteen mukaan luku olisi vuonna 2040 79,2. Sekään ei ole maailmanlopun luku, mutta kehitys kulkisi väärään suuntaan. Jos väestöllinen huoltosuhde on yli 85, lukua pidetään huonona.

Kunnassa on käynnistetty useita kunnan imagoa kiillottavia ja toivottavasti myös oikeasti kuntaa paremmaksi tekeviä hankkeita.

Hyvä niin, sillä jotain on tehtävä.

Tärkeintä on tietenkin pitää perusasioista kuten kouluista kiinni. Mutta jos ei ole lapsia, niin kenelle koulua pidetään?

Pasi Huuhtanen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet