Pasi HuuhtanenKirjoittaja on Mäntsälän Uutisten toimittaja.

Kuolonkolareita ja pahoinpitely

Mäntsälää järkytti viime kesänä kaksi parin viikon välein sattunutta kuolonkolaria. Niissä kuoli kolme nuorta ihmistä. Toisessa kolarissa loukkaantui vakavasti kolme mäntsäläläisen perheen jäsentä.

Molemmat kolarit sattuivat Lahdentiellä, toinen keskellä kirkonkylää, toinen noin kaksi kilometriä kirkonkylältä pohjoiseen.

Kahden synkän tapahtuman jälkeen Mäntsälässä ei ole tapahtunut näin pahoja onnettomuuksia.

Molemmat kolarit olisivat olleet vältettävissä, mikäli onnettomuuden aiheuttajan kielentila olisi ollut toinen.

Kuolemaan ja vakaviin vammautumisiin liittyvät onnettomuudet ovat niin vakavia asioita, että niillä ei ole syytä ratsastaa edes liikenneturvallisuuden nimissä. Silti on tärkeää, että näin vakavat onnettomuudet tutkitaan, niihin johtaneet syyt selvitetään ja niistä yritetään ottaa opiksi.

Tämän vuoksi Mäntsälän Uutiset kertoo tämän numeron jutuissaan näistä turmista.

Silloin, kun tekijä haluaa päästä hengestään ja ajaa tahallaan päin toista autoa, on nykyteknologialla vaikea estää tapahtumaa. Mihin voi vaikuttaa, on se, että itsetuhoinen ymmärtää mahdollisen tekonsa seuraukset muille, halua suojella elämää ja ehkä silloin herää suojelemaan myös omaa elämäänsä, sittenkin.

Toisessa tutkitussa turmassa esitetään yhdeksi parannukseksi keskikaiteita ja hidasteita Lahdentielle. Keskikaide ei takaa hengen säilymistä, jos kuljettaja on humalassa ja ajaa järjetöntä vauhtia. Monia vaaratilanteita se saattaisi kuitenkin helpottaa.

Toinen asia on, kuinka saada Ely-keskus käyttämään rahojaan tällaiseen. Mutta eikö sen pitäisi riittää, että kaksi nuorta elämää olisi ehkä varjeltunut, jos keskikaide olisi ollut Lahdentiellä?

Kolari on aina väkivaltainen tapahtuma, aiheutuu se sitten tahallisuudesta, piittaamattomuudesta tai puhtaasta vahingosta.

Viime viikolla Mäntsälää järkytti alaikäisen pojan pahoinpitely Hesburgerin edessä. Tapauksen kulku muistuttaa, kuinka tärkeää on puuttua ja välittää, on kysymyksessä siten omat tai laitosnuoret.

Pasi Huuhtanen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet