Lasse HerralaKirjoittaja on opetusneuvos.

Koululaisten määrä putoaa rajusti

Sälinkäällä päästiin uuteen kouluun. Hieno talo, paljon uutta tekniikkaa, siisteyttä ja mahdollisuuksia.

Onko Sälinkään uusi koulu viimeisin kylille rakennettu? Koulunsa aloittavien määrä putoaa rajusti. Tilastokeskuksen mukaan Mäntsälässä syntyi 2010 lapsia 301, viime vuonna enää 192. Muuttoliikekään ei korjaa noin suurta kuoppaa.

Tulevat ikäluokat sopivat jo rakennettuihin kouluihin. Ehnroos tarvitsee koulunsa, mutta sitten on aika paneutua rakennusten kuntoon. Päättäjien on pidettävä sellainen kuri, ettei uusia homekouluja pääse syntymään.

Usein asiat näkee selkeämmin, kun katsoo kauempaa joko paikan tai ajan suhteen. Lopetin 53 vuotta kestäneen koulunkäyntini yhdeksän vuotta sitten. Nyt koulu näkyy hieman eri näkökulmasta.

Lueskelin uutta perusopetuksen opetussuunnitelmaa. Se on täynnä hienoja tavoitteita, joista ammentaa. Joskus tuntuu, että yritetään keksiä polkupyörä uudelleen! Opettajan persoona on erilaisia suunnitelmiakin tärkeämpi. Hän saa koululaiset innostumaan, hankkimaan enemmän tietoa, opiskelemaan. Tai sitten ei.

Kauempaa katsottuna nostan kasvatuksessa kärkeen muutaman asian. Ne eivät tarvitse uutta oppiainetta tai opetussuunnitelmaa. Niitä pitää käsitellä kaikissa tilanteissa.

Ykköstavoitteeksi elämän varrelle asetan vastoinkäymisten sietämisen. Aina kaikki ei onnistu, kaikkea ei saa eikä tarvitsekaan. Kaupan karkkitiskillä raivoava lapsi saa usein tahtonsa läpi. Mutta ei lapsi opi sietämään vastoinkäymistä, jos äiti tai isä antavat aina periksi!

Kaiken keskellä pitää kuitenkin kasvaa sinnikkääksi, ensimmäisen vastoinkäymisen kohdatessa ei saa luovuttaa. Vastoinkäymiset ja sinnikkyys eivät ole toistensa vastakohtia. Enemmänkin tukevat toisiaan.

Paljon puhutaan työrauhan puutteesta. Koulussa ei voi saada tahtoaan läpi heittelemällä kynät, vihkot ja kirjat lattialle. Luokassa opettaja määrää tahdin, eivät yksityiset oppijat. Jos nuori ei ole työelämään astuessaan havainnut, että maailma ei pyöri hänen napansa ympärillä, ollaan hukassa.

Lasse Herrala

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet