Pasi HuuhtanenKirjoittaja on Mäntsälän Uutisten toimittaja.

Pajukenttä vai lentopaikka

Jos. Jos on keskeinen sana Mäntsälään suunnitellun lentokentän pohdinnassa.

Jos kenttä tulee, jos se toteutuu isoimmassa mittakaavassa, jos alueelle saadaan isoja tapahtumia ja jos nuo tapahtumat tuovat paikkakunnalle kävijöitä ja tuloja.

Jos kaikki tuo toteutuu, niin Mäntsälän kirkonkylä vilkastuu suuresti. Paikkakunnan nimi nousee esille valtakunnallisesti ja osa paikallisista yrittäjistä saa uusia asiakkaita.

Kysyä sopii kuitenkin, onko tavoite, viidestä kymmeneen valtakunnallista suurtapahtumaa vuodessa lähelläkään realismia. Kenttä sinällään olisi kiinnostava paikka isoille tapahtumille. Liikenneyhteyksissä on parantamisen varaa, mutta liikenteen järjestäminen ei liene ylivoimainen ongelma.

Kaikki ei ole kuitenkaan ollut pelkkää jossia.

Kenttää suunnitteleva Janne Kuulasvuo on tarttunut toimeen. Hän on parturoinut alueen puustosta.

Alueelle tehdään nyt ympäristövaikutusten arviointia, tilanteessa, jossa ympäristö on jo radikaalisti muutettu.

Puiden hakkaamisella on merkitystä erityisesti siksi, että parturoitu alue on osa viherkaistaksi määriteltyä aluetta, reittiä, jotka pitkin isot eläimet kuten hirvet pystyvät liikkumaan pohjois-etelä-suuntaisesti valtatie 25:n molemmin puolin.

Tuollaisella toiminnalla on turha odotella sympatiaa niiltä, jotka pitävät luontoarvoja kunniassa. Jos kenttähanke kaatuu, löytyy naurajia, että nyt on miehellä tilaa, missä viljellä energia-/kuitupajua. Pajunviljelyhän on Kuulasvuon ilmoittama varasuunnitelma, mikäli kenttähanke kaatuu.

Luonnonsuojeluliiton arvostelu siitä, että hanke on edennyt väärässä järjestyksessä on oikeutettu.

Valtatie 25:n varressa on seissyt noin kaksi vuotta mainostaulu, jossa puhutaan Mäntsälän lentokentästä. Kyltin ohiajavien on hyvä muistaa, että ensimmäistäkään lupaa kentän rakentamiseen ei ole.

On myös niitä, jotka pitävät arvossa toimen miehen tapaa toimia. Kuulasvuo ei ole jäänyt odottelemaan byrokratian päätöksiä, vaan tehnyt jotain ja saanut jotain aikaan.

Pasi Huuhtanen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet