LukijaltaTällä palstalla julkaistaan lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Kuukävelyä?

Puoli vuosisataa sitten ensimmäinen ihminen asteli kuun kamaralla. Saavutus oli uusi uljas virstanpylväs avaruuden valloituksessa.

USA:lle tapahtuma oli voitto Venäjästä kylmän sodan kilpailussa. Ainakin se osoitti USA:n avaruusteknologian tason.

Moni utelias tv:n ja medioiden seuraaja on kuitenkin ihmetellyt eräitä kummallisuuksia, joita ensimmäisen ihmisen kuussa käyntiin on voinut liittyä.

Miksi USA:n lippu oli laitettu liehuvaan asentoon, vaikkei avaruudessa tuule lainkaan? Voi myös ihmetellä, miten lippu ja kamerat oli asennettu kuumodulin ulkopuolelle ennen astronautin laskeutumista tikkailta kuun pinnalle?

Lisäksi jossain kuvassa näkyy runsaasti astronauttien jalanjälkiä kuun pinnalla ja ”roskapussi” tai vastaava.

Hiljattain tuli tv:stä elokuva niistä toimista ja vaikeuksista, joita kuun pinnalle menemisessä oli.

Sen mukaan kuuhun laskeutuvaa kuumodulia ei saada ajoissa valmiiksi.

Suunniteltua matkaa ei voitu siirtää, koska sen päivämäärää oli hehkutettu jo kuukausia ennen. Pelättiin myös venäläisten ehtivän kuuhun ensiksi.

Niinpä oli vain muutama kuukausi aikaa keksiä keino, jolla mahdoton tehdään mahdolliseksi.

Lento lähti aikataulun mukaan ja alus asettui kuuta kiertävälle radalle suunnitellusti. Maahan lähetettiin ”paikoin hyvin epätarkkoja kuvia tapahtumista” ja uskoteltiin, että kuun pinnalla tosiaan käytiin ja käveltiin.

Todennäköisesti maassa katseltiin kiertoradalla olevasta aluksesta lähetettyä elokuvaa, joka oli etukäteen maassa tehty lavasteineen siltä varalta, ettei kuumoduli valmistu ajallaan.

Myöhemmillä lennoilla siellä todella käytiin, kun kuumoduli oli saatu valmiiksi.

”Ensimmäisestä kuukävelystä” lähetetyistä kuvista voi tehdä epäileviä havaintoja. Edellä kerrottu selittää ne hyvin. Ehkä saamme joskus totuudenmukaisen selvityksen tapahtumista. Siihen asti olemme omien uskomuksiemme ja havaintojemme varassa.

Lukijalta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet