Pasi HuuhtanenKirjoittaja on Mäntsälän Uutisten toimittaja.

Asemafillari liikkuu kankeasti

Mäntsälässä on voinut käyttää yhteisiä pyöriä toukokuun alusta. Pyrät tulivat ennen kaikkea helpottamaan liikkumista rautatieasemalle. Tietenkin niitä voi käyttää muuhunkin, vaikka sunnuntaiseen huviajeluun tai pyöräretkeen uimarannalle perheen kanssa.

20 pyörällä oli noin 200 käyttökertaa 23. heinäkuuta mennessä. Kokeilu on ollut käynnissä vajaat 12 viikkoa.

Käyttökertoja pyörää kohden tulee noin kymmenen. Yhtä pyörää on käytetty keskimäärin harvemmin kuin kerran viikossa, vaikka mahdollisena käyttäjäkuntana ovat kaikki Mäntsälässä liikkuvat.

Kokeilu ei ole ainakaan vielä päässyt vauhtiin.

Osa ihmisistä ei tiedä, että kunnassa on yhteiskäyttöpyöriä. Osa ei tarvitse niitä, kun eivät käytä pyöriä. Paljon pyöräilevät ajavat omillaan.

Ainakin paljon pyöräilevien kannattaa asentaa Donkey Republic -sovellus kännykkäänsä. Eipä sitä tiedä, milloin itse kukin tulee junalla Mäntsälään ja kaipaa nopeaa kyytiä kirkolle. Tuon välin taittaa asemafillarilla eurolla. Muita maksuja ei tule.

Mäntsälässä haasteena on kriittisen massan ylittäminen. Pyöriä sekä niiden käyttäjiä pitää olla niin paljon, että ne näkyvät katukuvassa.

Tajuntaan pitää mennä useiden ohikävelyjen aikana, että tuossapa fillari. Voisin vaikka ajaa sillä, jos olisi sovellus ja tietäisin, että sen - sekä fillarin että sovelluksen – käyttö on helppoa. Tämän jälkeenkin menee muutama kerta, ennen kuin sovellus on kännyssä.

Lisähaasteen tuo se, että oman matkan on satuttava pyörien kotipesien lähelle. Toki pyörällä voi ajaa vaikka kotipihaan ja palauttaa seuraavana päivänä, se vain tuo isomman laskun. Vuorokauden käytöstä veloitetaan 12 euroa.

Sellaiselle, joka käyttää pyörää satunnaisesti ja liikkuu esimerkiksi aseman ja kirkonkylän väliä, pyörä on erittäin hyvä vaihtoehto. Pyöriä näyttää olevan aina saatavilla ainakin aseman päässä.

Pyöräkokeilu loppuu ensi syksynä. Sitä jatketaan, mikäli käyttäjiä on tarpeeksi ja yhteiskäyttö toimii muuten hyvin. Sääli, jos kokeilu loppuisi.

Pasi Huuhtanen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet