Toimitukselta

Minä ja hömppätiainen

”Mennäänkö kahville?”

”Vastahan me ollaan tunti ajettu!”

”Joo, mutta kun tekisi jo kahvia mieli.”

Päädyin ensimmäistä kertaa Mäntsälän keskustaan kofeiinivajeen ansiosta. Olimme kuvaajan kanssa menossa lehtijuttukeikalle Helsingistä jonnekin, ja vähän ennen Mäntsälää aloin ruinata kahvitaukoa.

Joimme kahvit, luultavasti Ulla ja Aleksanterissa. Vuosi oli ehkä 2003.

Mäntsälän keskustasta ei jäänyt mieleen mitään.

Noihin aikoihin asuimme Runeberginkadulla Helsingissä. Ruokakauppaan oli matkaa 30 metriä, ratikkapysäkille 80 metriä.

Vuonna 2009 muutimme Sälinkäälle. Moni asia tietenkin muuttui. Olemmeko tykänneet? Kyllä, suuresti! Arvostan vireitä kyliämme. Edelleen käyn töissä Helsingissä, joten elän urbaanissakin miljöössä ihan riittävästi.

Mäntsälään muuttaa eniten väkeä Vantaalta ja Helsingistä. Kymmenen vuotta sitten Mäntsälä oli vaikeuksissa asukasvirtojen kanssa. Tänne muuttaville asukkaille eivät kelvanneet kunnan kaavoittamat kirkonkylän tontit, vaan mokomat halusivatkin asunnon mieluummin haja-asutusalueelta. Päättäjien ja muuttajien mielihalut olivatkin erilaisia.

Nyt vuonna 2019 Keskuskadun varressa on K2-kerrostalot. Asuntoja on yhä kaupan. Niiden mainostetaan sijaitsevan Mäntsälän ykköspaikalla. Tästä voi olla montaa mieltä.

Kerrostalo Mäntsälän keskustassa sopii varmasti jollekin kuin nakutettu. Palveluitakin on jonkin verran. Ruoka- ja kirjakauppaan, parturiin, kioskille ja apteekkiin on lyhyt matka, samoin urheilukentälle ja kirjastoon.

On hyvä, jos kuntamme keskusta on viihtyisä ja elinvoimainen.

Mutta totuus on, että asuminen Mäntsälän keskustassa ei taida olla kiinnostava syy juuri kenellekään ulkopaikkakuntalaiselle muuttaa Mäntsälän kunnan alueelle.

Jos ihan rehellisiä ollaan, nähtävyydetkin ovat vähissä. Kun sukulaisiani on tullut kylään, en ole heitä juurikaan Mäntsälässä ajeluttanut.

No mikä se Mäntsälän hieno juttu sitten on?

Se on luonto ja rauha. Hömötiainen ikkunan toisella puolella lienee samaa mieltä.

Kirjoittaja on Rakennustiedon 29kustannusjohtaja ja tietokirjailija.
Toimitukselta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet