LukijaltaTällä palstalla julkaistaan lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Ihmisen hinta?

Näin vaalien alla yhteiskunnallinen keskustelu keskittyy yleensä muutamiin maailman tilanteen tai maan poliittisen tilanteen mukaisiin isoihin teemoihin.

Nyt niitä ovat muun muassa ilmastonmuutos, sote ja tietysti aina kaiken pohjalla oleva valtiontalous.

Kiusaus kirjoittaa niistä itsekin oli tietysti suuri, mutta päätin silti tehdä toisin ja kirjoittaa paljon perustavanlaatuisesta ja koskettavammasta kysymyksestä: Mikä on ihmisen hinta? Sinulle? Minulle? Meille yhteiskuntana?

Lähestyn tätä sinällään kauheaa kysymyksenasettelua kahden surullisen esimerkin kautta, muuten se ei konkretisoidu.

Joitain vuosia sitten Helsingin hovioikeuden tuomioon päättyi oikeudenkäynti kuolemantuottamuksesta päiväkodin työntekijää vastaan.

Päiväkodin työntekijä oli jättänyt pihan ulkoilualueella olevat vastuulleen uskotut lapset osittain vaille valvontaa ja ryhtynyt sen sijaan tekemään työtehtäviä, joiden tekemisen esimiehet olivat nimenomaan kieltäneet lasten valvontavuoron aikana.

Tapahtui karmivin mahdollinen ja pieni, vasta kaksivuotias päiväkotilainen menetti henkensä sellaisen onnettomuuden seurauksena, jossa kuolema ei ollut välitön.

Lapsi olisi hovioikeuden mukaan ollut pelastettavissa, jos työntekijä olisi suorittanut vastuulleen uskottua valvontaa ja säilyttänyt näköyhteyden lapsiin koko ajan. Rangaistusseuraamus työntekijälle oli 20 päiväsakkoa.

Jälleen muutama vuosi sitten Jyväskylässä invataksin kuljettaja jätti pyörätuolissa olevan, mutta muuten perusterveen noin 70-vuotiaan naisen kiinnittämättä ajon ajaksi kiinni, koska paikka, johon naista oltiin kuljettamassa, oli lähellä ja reitti tuttu.

Hän ajoi lievää ylinopeutta taksin ulos tieltä ja kyydittävä mursi reisiluunsa, josta käynnistyi verenmyrkytys joka johti seuraavana päivänä naisen kuolemaan.

Rangaistusseuraamus kuljettajalle oli 40 päiväsakkoa. Syyttäjän vaatimus lisäksi määrättävästä ajokiellosta hylättiin kohtuuttomana lisärangaistuksena, koska se olisi oikeuden päättelyn mukaan johtanut syytetyn perheen toimeentulovaikeuksiin perheen elättäjän työn estyessä.

Pieni, elämänsä alussa oleva puolustuskyvytön ja täysin muista riippuvainen lapsi menetti henkensä hänestä vastuullisen aikuisen laiminlyötyä tehtävänsä.

Lapset ja lapsenlapset menettivät äitinsä ja mummonsa ammattikuljettajan törkeän laiminlyönnin takia.

Seuraukset olivat vain 20 ja 40 päiväsakkoa? Molempien tuloilla sakkojen euromäärät jäivät kolminumeroisiksi.

Nyt pyydän sinua miettimään pari asiaa: Onko tämä oikea ihmisen hinta sinulle? Onko tämä oikea hinta ihmisen elämästä ylipäätään?

Kuolemantuottamus on nimike, joka pitää sisällään hyvin erilaisia tapahtumankulkuja.

Jotkut ovat varmasti lievempiä kuin toiset, mutta voidaanko ja tuleeko ihmiselämän arvoa rikoslaissa ja sen soveltamiskäytäntönä muotoutuneessa tuomioistuinlinjassa pitää muutaman satasen arvoisena?

Kuvatuissa tapauksissa uhri oli puolustuskyvytön ja syytön tapahtumien kulkuun ja kuoleman aiheuttanut henkilö työnsä puolesta nimenomaisesti vastuussa hänestä.

Voisiko olla tarvetta lainsäädännön muuttamiselle siten, että ihmiselämän menettämiseen johtavaa törkeää vastuuttomuutta pidettäisiin myös rangaistusta mitattaessa moitittavampana kuin esimerkiksi 20 kilometrin ylinopeuden ajamista kesäkuivalla kelillä keskellä yötä tyhjällä moottoritiellä?

Hyvä lukija, kun olet miettinyt oman kantasi tähän asiaan, niin muista näin vaalien alla kysyä myös lainsäätäjiksi pyrkiviltä, mitä he asiasta ajattelevat ja vertaa, osuvatko mielipiteenne yksiin vai ei.

Array
Lukijalta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet