LukijaltaTällä palstalla julkaistaan lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Onko ”KiVa Koulu” itseisarvo?

KiVa Koulussa noudatetaan kiusaamisen vastaisia toimintaohjeita. Onko Mäntsälän KiVa Kouluissa sitten vähemmän kiusaamista?

Erityislastani on kiusattu koulussa vuosien mittaan milloin enemmän, milloin vähemmän. Vähättelyä, nimittelyä, mollaamista ja viimeisenä fyysinen pahoinpitely.

Pitääkö tilanteen eskaloitua niin pitkälle, että vain rikosilmoitukset kiusaajista ja selvityspyynnöt aluehallintovirastoon joudutaan tekemään pahoinpitelyn jälkimainingeissa?

Aina asialla ovat olleet samat 2-3 kaverusta. Tältä osin KiVa Koulu -metodi ei ole toiminut käytännössä ollenkaan. Rajoittaako laki kiusaamiseen ja häiriköintiin puuttumista?

Oppituntihäiriköinti on käytännössä oppiajan varastamista. Tulisiko koteihin informoida jykevämmin häiriökäyttäytymisestä? Mielestäni tulisi. Silloin saataisiin asiaton käytös laajempaan tietoisuuteen.

Liian pehmeät rangaistukset ruokkivat häiriökäyttäytyjää. Valveutuneet vanhemmat osaavat vaatia oppituntirauhaa.

Erityislapset ovat koulukiusaajalle helppoja maalitauluja.

Kiusaajalla on taipumus kerätä ympärilleen hovi, joka sitten vääristelee asioita kiusaajan eduksi. Siinä on aika hankala paikka erityislapsella saada oikeutta.

Mitä sitten kiusaajien perheissä tapahtuu? Millaisia arvoja siellä opetetaan?

Miten siellä opetetaan kohtelemaan muita? Onko näissä perheissä koulutyötä tärkeämpiä arvoja?

Kiva Koulujen vastuullinen johtaja, professori Christina Salmivalli painottaa, että KiVa Koulun metodit eivät useinkaan ole riittäviä.

Pahimmillaan KiVa Koulu -metodi on sanahelinää paperilla ja lisenssimaksun maksamista kuntalaisten kukkarosta.

Toivottavasti Mäntsälässä tehdään jatkossa kaikki mahdollinen, että ihan kaikkien lasten kiusaaminen loppuu.

Lukijalta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet