Pasi HuuhtanenKirjoittaja on Mäntsälän Uutisten toimittaja.

Nolo ja harmillinen tapa johtaa

Mäntsälän politiikkaa seuraavien keskuudessa on herättänyt suuttumusta, närkästystä ja myötähäpeää valtuuston 1. varapuheenjohtaja Anna Helinin (kok) käyttäytyminen johtamassaan kokouksessa. Helin esti valtuutettu Jussi Aallon (kesk) kannatuspuheenvuoron saman puolueen Roberta Fabritiuksen ehdotukselle maahanmuuttajien vastaanottamisesta kokouksessa 4. helmikuuta.

Sillä ei ole mitään merkitystä minkä suuntainen Fabritiuksen esitys oli. Olennaista on, että Helin ilmoitti epämääräisellä tavalla pykälän asiakeskustelun päättämisestä ennen neuvottelutaukoa. Mäntsälän Uutisille antamassaan kommentissa hän katsoo päättäneensä keskustelun ennen neuvottelutaukoa. Neuvottelutauon jälkeen hän kuitenkin ikään kuin varmuuden vuoksi päätti keskustelun uudelleen.

Fabritiuksen esitystä ei oltu ehditty kannattaa. Mitä ilmeisimmin salissaolijoiden enemmistö käsitti tauolle lähdettäessä, että kannatuspuheenvuoron voi pitää vielä tauon jälkeen.

Lopputulos oli, että Fabritiuksen esitys jäi pois äänestyksestä. Äänestämään kyllä päästiin, sillä maahanmuuttosopimusta vastaan oli tehty kaksi muuta ehdotusta.

Helinin käyttäytyminen on vähintään erittäin huonoa johtamista. Hyvään kokouskäytäntöön kuuluu, että annetuista esityksistä tehdään yhteenveto. Itse asiassa siihen velvoittaa lakikin.

Kuntalain pykälä 104 määrää: "puheenjohtaja toteaa ehdotukset, joita ei kannatuksen puuttuessa oteta äänestettäviksi, ja ehdotukset, joista äänestetään".

Näin ei tapahtunut Ely-sopimusta käsiteltäessä missään vaiheessa.

Asian tekee harmilliseksi se, että käsittelyssä oli poliittisesti herkkä asia. Pakolaisvastaisuudella elämöivä vähemmistö saa tällaisesta sopasta erinomaiset ainekset loiskiehuntaan.

Pienemmätkin asiat on hoidettava pykälien mukaan ja mieluiten vielä reilusti ja oikeudenmukaisesti. Nyt käsiteltiin asiaa, joka on maahanmuuttokriittisille ryhmille keskeinen syy siihen, miksi he ovat esimerkiksi kunnallispolitiikassa mukana. Tällaisen asian käsittelyssä korostetun tarkka ja oikeudenmukainen tapa toimia on oikea ohjenuora.

Kunnanhallitus ottaa valtuustokäsittelyn lainmukaisuuden pohdittavakseen. Kunnanjohtaja Esko Kairesalon ratkaisu on oikea. Valtuutetun esityksen ylikävely oli ikävää katseltavaa, vaikka menettelyssä ei olisi lainvastaisesti meneteltykään.

Pasi Huuhtanen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet