Pasi HuuhtanenKirjoittaja on Mäntsälän Uutisten toimittaja.

Pääkirjoitus: Kenellä vastuu päivystyksestä?

Siirtyminen Mäntsälän kunnan tuottamista terveyskeskuspalveluista kuntayhtymän tuottamiin ei sujunut ongelmitta vuodenvaihteessa.

Terveyskeskuksessa laitettiin lääkärinovet kiinni kello 16 jokaisena arkipäivänä viime viikolla, sillä virkalääkäreillä ei ole päivystysvelvollisuutta. Ymmärrettävästi kaikille lääkäreille ei voi sopia iltapäivystysten aloittaminen lennosta.

Kunta oli siirtänyt päivystyksen terveyskeskuksen omille lääkäreille, kun neuvottelut ostopalveluna päivystyksen hoitaneen Attendon kanssa eivät onnistuneet syksyn aikana.

Hyvä kysymys on, kumman olisi pitänyt huolehtia päivystyksestä: kunnan, joka vastasi palveluista viime vuoden loppuun vai Keusoten, jolle niiden tuottaminen siirtyi vuodenvaihteessa?

Arkijärjen mukaan palveluista vastaa se, joka ne myös tuottaa eli Keusote. Onko tieto Mäntsälä vuodenvaihteessa muuttuneesta tilanteesta mennyt perille? Pitäisi olla, sillä Mäntsälän johtava ylilääkäri Ari Laakkonen siirtyi Keusoten palvelukseen.

Oli miten oli, on todettava, että soten haltuunotto ei onnistunut. Kuntalaisille tämä on näkynyt päivystyksen puutteena.

Terveyskeskuksessa se on näkynyt niin, että hoitohenkilökunta on epävarmuuden tilassa. Työnantaja on vaihtunut, mutta mistään ei ole tullut tietoa, että mitä se merkitsee.

Normaaliin hyvään hallintoon kuuluu, että omistajan vaihdoksen yhteydessä henkilökunnalle kerrotaan edes jonkinlaisessa yhteisessä tilaisuudessa, mitä muutos merkitsee. Vaikkapa vain se, että kaikki jatkuu ennallaan paitsi palkanmaksaja muuttuu.

Kun tätä ei ole tehty, on ymmärrettävää, että henkilökunta on enemmän kuin ymmällään.

Pasi Huuhtanen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet