Muokkaa

Kotiarkistojen aarteita etsitään

Kansallisarkisto ja Mäntsälä-Seura järjestävät lokakuussa digitointipäivän, johon yksityishenkilöt voivat tuoda digitoitavaksi eli sähköiseen muotoon tallennettavaksi hallussaan olevia Mäntsälän historiaan liittyviä aineistoja. Kuluvan vuoden aikana Suomessa järjestetään viisi digitointitapahtumaa. Edellinen järjestettiin syyskuussa Mikkelissä, missä yksityishenkilöiden arkistoista paljastui mm. arvokkaita kuvia sotasairaalan toiminnasta.

Digitoitavaksi voi tuoda esimerkiksi valokuvia, dioja, lasilevynegatiiveja, asiakirjoja, torpparinkontrahteja, kirjeitä ja karttoja. Aineiston digitoimista varten Pitäjäntuvalle tuodaan neljä liikkuvaa digitointiasemaa, joilla voidaan tuottaa Kansallisarkiston digitoinnin laatukriteerien mukaista laatua.  Digitoidut kuvat viedään eurooppalaiselle Topoteekki-alustalle (www.topotheque.eu), jossa ne ovat kaikkien kiinnostuneiden tutkittavissa. Tapahtumaan voi myös tuoda vaikkapa muistitikulla jo valmiiksi digitoituja aineistoja Topoteekkiin siirrettäväksi. Tekijänoikeus- ja henkilörekisterisyistä kaikkien aineistojen tulee olla viime sotien aikaisia tai sitä vanhempia.

Tapahtuman yhteydessä aineiston omistaja allekirjoittaa luovutussopimuksen, jossa hän määrittelee aineiston lähdenimen (esim. Maija Meikäläisen kotiarkisto) ja käyttölisenssin. Valittavana on vain aineiston ruudulta katselun mahdollistava Oikeudet pidätetty -lisenssi tai sallivampi Creative Commons -lisenssi, jolloin Topoteekin käyttäjä voi ladata aineiston itselleen ja käyttää sitä esimerkiksi kirjassaan tai kotisivullaan tiettyjen käyttöehtojen puitteissa. Kansallisarkiston henkilökunta kertoo lisensseistä tapahtumassa tarkemmin kaikille aineistojaan digitoiville.

Päivä on osa EU:n Luova Eurooppa -ohjelman rahoittamaa Community as Opportunity (CO:OP) -hanketta, joka ajoittuu vuosille 2014 ̶ 2018. Hankkeeseen osallistuu 17 arkistoa ja yliopistoa 11 eri Euroopan maasta. Yksityisten hallussa olevien historiallisten aineistojen digitointi on eräs hankkeen keskeisistä päämääristä. Kansainvälinen arkistotutkimuksen keskus ICARUS (www.icar-us.eu) on sitoutunut säilyttämään pysyvästi projektin aikana paikallisiin Topoteekkeihin tallennetun aineiston. Lisätietoja CO:OP-hankkeesta on osoitteessa www.arkisto.fi/coop.

Digitointipäivä Mäntsälän Pitäjäntuvalla lauantaina 29.10. klo 9-13. Tilaisuudessa digitoinnit tehdään kahdessa ryhmässä: Ryhmä 1 klo 9.00-11.00 ja ryhmä 2 klo 11.00-13.00. Ilmoittaudu mukaan ti 24.10. mennessä Maija-Liisa Lipastille,  [email protected]  tai puh: 050-5615896, ja kerro samalla kumpaan ryhmään haluat osallistua.  Osallistujille tarjotaan keittolounas ja kahvit.

Mäntsälä-Seura

Mäntsälä-Seura on perustettu vuonna 1967. Toimeenpanevana voimana oli Osmo Viljanen. Seurassa on noin 300 jäsentä. Puolet asuu Mäntsälässä ja toinen puoli ympäri Suomen. Seuralla on kaksi varsinaista kokousta vuodessa. Kevätkokouksessa syömme hernekeittoa ja kuuteloa, syyskokouksen yhteydessä nautimme perinteisen mäntsäläläisen pitopöydän antimista.

Kesän ohjelmaan kuuluu kesäretki. Siinä käydään niin pitkällä kuin yhdessä päivässä ehtii. Yleensä meillä on ollut matkassa mukana pitäjänkuulu hanuristi. Näin tulee toivekonsertti ja yhteislaulujen säestys hoidetuiksi. Viime vuosina on ollut myös kotiseutukierroksia ja muita lyhyitä tutustumisia eri paikkoihin Mäntsälässä. Vuoden 2007 kesällä julkistettiin Kotiseutupolut. Niitä tuli joka kylälle.
Seura on julkaissut Mäntsälä-kirjoja vuodesta 1973 alkaen. 18. kirja valmistui syksyllä 2008. Seuran toimesta on valmistettu Mäntsälän isännänviiri. Meillä on myös surunvalitteluadressi, jossa on kuvattuna kimppu luonnonkukkia. Sen on kuvannut Kirsi Westermark.

Mäntsälä-Seura kuuluu Suomen Kotiseutuliittoon. Sääntöjen mukaan tarkoitus on säilyttää ja kertoa menneestä ajasta kotiseudullamme, mutta myös elää mukana nykyisyydessä.


 www.mantsalaseura.fi