Paikalliset

”Emme suosittele fyysisiä yhtiökokouksia”

Kerrostalojen asukkaat pohtivat, voiko hissiä ja taloyhtiön saunaa käyttää, kun pelkona on saada koronatartunta. Pyykkituvan käyttökin arveluttaa asukkaita.

Sauvo Jylhä

Yhtiökokoukset aiheuttavat päänvaivaa taloyhtiöille, jos niitä ei ole totuttu pitämään sähköisesti. Pienehköissä yhtiöissä 10 hengen kokoontumisraja ei välttämättä ylity, ja kokous voidaan pitää.

Näissäkin yhtiöissä on kuitenkin perusteltua miettiä, onko kokous välttämätöntä järjestää juuri nyt.

Jos kokous järjestetään, kannattaa pyrkiä varaamaan riittävän suuri kokoustila, jotta kokouksen osallistujat pystyvät istumaan etäällä toisistaan.

Kiinteistöliitto Uusimaa on julkaissut verkkosivuillaan ajankohtaista tietoa koronaviruksesta ja sen leviämisen estämisestä.

Isännöitsijöiltä on tiedusteltu muun muassa, saako talon pyykkitupaa, yhteistä saunaa tai hissiä käyttää normaaliin tapaan.

Sitäkin on kysytty, onko yhtiöllä velvollisuus järjestää yli 70-vuotiaille tai muille karanteenissa oleville osakkailleen tietokone, jotta he voivat osallistua etänä. Tällaista velvollisuutta ei yhtiöllä ole.

Isännöitsijä Teppo Malmi Taloasemalta kertoo, että useissa mieltä askarruttavissa asioissa kannattaa käyttää maalaisjärkeä.

– Ei ole ehkä hyvä ängetä täyteen hissiin, jossa täytyy painella hissin nappularivistöä, mutta pyykkituvan ja saunan käytöstä emme ole ohjeistaneet.

Malmi kannustaa pitämään kokouksia sähköisesti.

– Emme suosittele fyysisiä kokouksia ja olemme opastaneet antamaan valtakirjoja niille osakkaille, jotka voivat sähköisesti äänestää.

Varsinainen yhtiökokous on pidettävä puolen vuoden sisällä tilikauden päättymisestä.

Valtaosalla yhtiöistä tilikausi on kalenterivuosi ja näissä yhtiöissä yhtiökokous on pidettävä viimeistään kesäkuun aikana.

Malmin mukaan sellaisiin tilanteisiin ei ole vielä törmätty, joissa huoltoyhtiön olisi mentävä korjaustöihin asuntoihin, joissa ollaan karanteenissa koronaviruksen takia.

Niissä yhtiöissä, joissa on suunnitteilla isoja remontteja, saattaa olla edessä viivästyksiä.

– Yleensä tällaisista isoista päätöksistä halutaan keskustella nenätysten, ja nyt isoja kokouksia ei voida järjestää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat