Paikalliset

Lähteekö kunta mukaan

Ekonomi Ville Levelä haluaa kehittää asumista, jolla on yhteys luontoon ja joka pohjautuu kestävään kehitykseen.

lasse herrala

– Mäntsälän kunnalle tarjoutuu erinomainen mahdollisuus lähteä toteuttamaan uutta pilottia Luonnonvarakeskuksen (Luke) kanssa. Tavoitteena on löytää EU:n direktiivien mukaisia, kustannuksia säästäviä, ympäristöystävällisiä ja paikkariippumattomuutta edistäviä keinoja, pohtii ekonomi Ville Levelä Herman Onkimaalta.

Kohteeksi, toivottavasti monien muiden kohteiden ohessa, Levelä tarjoaa Herman Onkimaan näyttöprojektia, joka muodostuu 4-5 kärkiteemasta.

Rakennettavissa taloissa ykkösteema on energiatehokkuus niin, että talo voisi olla energian suhteen omavarainen. Hyvänä kakkosena tulee asumisen päästöttömyys.

Samoja oppeja voitaisiin Mäntsälässä ja muuallakin käyttää myös suureksi kasvavassa korjausrakentamisessa.

– Peräti kolmannes kaikista päästöistämme aiheutuu asumisesta. Paljon puhutaan liikenteen ja maatalouden päästöistä, mutta tähän suurimpaan päästöjen aiheuttajaan ei ole tartuttu riittävän ripeästi.

– Pilotissa haetaan kokemuksia maaseudun digitalisoinnista. Pitää löytyä maalaisjärkisiä sovelluksia ja yhteyksiä, joilla päästään paikkariippumattomammaksi. Se mahdollistaisi paitsi etätyön myös opiskelun etänä. Tämä näyttää saavan uutta pontta koronaviruksen iskettyä maailmaan sosiaalisten yhteyksin helpottamisen kautta. Näin saavutetaan myös merkittäviä kustannushyötyjä, arvioi Levelä.

Levelän mukaan hutiloimalla rakentamisen laadussa on aiheutettu muun muassa sisäilmaongelmia. Laatu riippuu siitä, ketä rakentaessa on kirvesvarressa.

Onneksi nykyteknologia tulee tässäkin vastaan. Rakennusvaiheessa voidaan esimerkiksi asentaa rakenteisiin uusia edullisia ja elinikäisiä matalataajuusantureita, joitten avulla pystytään seuraamaan talon kosteutta.

Sisäilman laatua voidaan seurata eri tavoin.

– Näissä kehittyvissä teemoissa kunta voi sivistyä ja olla edelläkävijä. Luke etsii nyt pilottiin yhteistyökumppaneita.

Levelä kehottaa kuntaa reagoimaan, koska hanke kiinnostaa muitakin kuntia.

Pilotti loisi erottuvuutta, tarvittavaa vetovoimaa ja huomionarvoa ja loppukäyttäjille säästöjä.

Kunnan kaavoitusjohtaja Lauri Pouru selvittää, että asiaa käsiteltäneen meneillään olevassa yleiskaavatyössä. Hanke on merkittävä kartalle, jos se aiotaan toteuttaa.

Alueelle on jo aiemmin myönnetty kolme suunnittelutarveratkaisua, mutta hanke ei ole lähtenyt liikkeelle.

– Jos yksityisen maille käydään laatimaan asemakaavaa ko. kylää varten, siihen liittyisi muutos myös kunnan kaavoituspolitiikkaan. Sitä en tule esittelemään, sanoo parin kuukauden kuluessa eläkkeelle jäävä Pouru.

– Kunnalla ei käsittääkseni ole mahdollisuuksia olla mukana hankkeessa tässä taloudellisessa tilanteessa. Jos alueelle tulisi runsaasti asutusta, sinne pitäisi toimittaa myös erilaisia palveluita. Niiden maksaja olisi koulutoimi ja Keusote, perustelee Pouru.

Kylän rakentaminen hajaannuttaisi myös yhdyskuntarakennetta.

Erikoistutkija Olli Lehtonen Lukesta kertoo, että Luke tekee myös tämäntyyppisiä kehittämis- ja tutkimushankkeita.

– Tässä pitäisi miettiä, mistä eri teemoihin olisi mahdollista hakea rahoitusta ja mitkä teemat olisivat kullakin rahoittajalla. Usein tarvitaan testipilotti ja siinä mielessä Mäntsälä olisi hyvin mahdollinen.

Lehtonen ei tietysti lähde neuvomaan Mäntsälän kuntaa, mutta toteaa, että Mäntsälän kunnan kannattaa kehittää omaa kilpailukykyään.

Asuminen, väljyys ja yhteys luontoon voisivat olla sen pehmeitä vetovoimatekijöitä yhdistettynä kestävään kehitykseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat