Paikalliset

Outoa, mutta kivaa oppia

Kolmasluokkalainen Veera Kyytsönen on sopeutunut etäopetukseen, vaikka se tuntuukin oudolta.

Lasse Herrala

- Etäopiskelu tuntuu oudolta mutta kivalta, pohtii kolmasluokkalainen Veera Kyytsönen. Olen kirjoittanut päiväkirjaa, tehnyt ympäristöopin tehtäviä ja lukenut enkkua. Olen osannut tehtävät, joskus kysyn apua äidiltä ja isältä.

- Olen ollut päivittäin kavereiden kanssa tekemisissä kännykällä ja ulkona tavannut joitakin kavereita.

Mäntsälässä siirryttiin koronaviruksen vuoksi etäopetukseen. Kouluissa järjestetään kuitenkin esiopetusta sekä erityisen tuen päätöksen saaneitten lähiopetus. Lähiopetusta järjestetään halukkaille 1-3 luokan oppilaille.

Hallitus toivoo kuitenkin, että he käyttäisivät etäopetusta.

– Kirkonkylän koulun oppilaista 217 on etäopetuksessa ja neljä lähiopetuksessa. Lähiopetuksessa opiskelevien määrä vaihtuu perheen työtilanteen mukaan, kertoo rehtori Taina Ahonen.

Opetus on suunniteltu samaa luokka- astetta opettavan työparin kanssa. Oppilaitten motivaatiota lisätään olemalla heihin yhteydessä henkilökohtaisesti.

Selkeitten ohjeitten ja tavoitteiden ansiosta oppilas voi saavuttaa tavoitteet etäopiskelussakin.

– Opettajat ovat käyneet hyviä pedagogisia keskusteluja eri tavoista antaa etäopetusta. Me koulun aikuiset opimme nyt paljon uutta. Valitettavasti opettajilla ei ole työpuhelimia eikä henkilökohtaisia kannettavia.

– Huoltajat ovat täysillä mukana. He tekevät tarkentavia kysymyksiä, antavat palautetta, lainaavat lapsen puolesta laitteita ja pitävät arjen pystyssä kotona, miettii Ahonen.

Ongelmia on oppilailla, joilla on haasteita tehdä itsenäistä työtä, suunnitella ja aikatauluttaa tehtävien tekoa. Oppimisvaikeuksia kokevien opetusta helpotetaan eriyttämällä.

– Etäopetukseen siirtyminen on ollut yllättävän sujuvaa. Opettajat ovat nopeasti tehneet melkoisen urotyön. Ahosen mukaan tiedottaminen ja tuki opetuksen järjestäjän puolelta on auttanut paljon.

Kolmasluokkalaisen Veera Kyytsösen äiti Anu Kyytsönen kertoo, että Veera on iltaisin esitellyt, mitä on saanut aikaan. – Yhdessä olemme perheessä käyneet tehtäviä läpi. Yhteistyö kouluun on sujunut hyvin ja on kannustettu kysymään.

Poikkeusolot ovat merkinneet muutoksia.

– Perheessämme uusi tilanne on merkinnyt, että olen laittanut ruokaa etäkoulupäivää varten. Lapsella on mahdollisuus tavoittaa työssäkäyvät vanhemmat tarvittaessa puhelimitse.

– Henkilöstö on Mäntsälässä kyennyt vastaamaan nopeasti muuttuviin tilanteisiin ja tarpeisiin joustavasti. kiittelee opetuspäällikkö Janne Mäkinen.

Myös lapset, nuoret ja heidän perheensä ovat osoittaneet kykynsä hyvään yhteistyöhön.

Yhteistyön ja toisen auttamisen merkitys korostuu. Mäkinen uskoo, että ongelmat ratkeavat ajallaan.

– Selviämme varmasti tästäkin tilanteesta, hän sanoo.

Lähiopetusta Mäntsälässä annetaan neljässä koulussa. Oppilasmäärät vaihtelevat päivittäin, mutta tilanne oli perjantaina seuraavanlainen.

Riihenmäessä opiskelee 31 oppilasta, joista kolme Saarelta ja yksi Sälinkäältä.

Kirkonkylässä opissa on 19 lasta, joista omasta koulusta seitsemän, Sääksjärveltä yksi, Nummisista ja Hirvihaarasta kaksi ja Myllymäeltä seitsemän.

Hepolassa lähiopetuksessa on 10 oman koulun oppilasta. Ruoka tarjotaan lähiopetuksessa oleville.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat