Paikalliset

Vertaistukea sydänsairaille

Mäntsälän Sydänyhdistyksen vertaistukiryhmän vetäjä Aino Kyytsönen on ollut ryhmän toiminnassa mukana alusta asti. Hän toivottaa uudet tulokkaat, niin vanhat kuin nuoret, lämpimästi tervetulleiksi.

Katriina Raanto

Ikääntyvä Suomi tarvitsee yhä enemmän erilaisia palveluita vanheneville kansalaisilleen.

Suomen Sydänliitto järjestää luentoja, kursseja ja tapahtumia, joilla pyritään ehkäisemään sydänsairauksia edistämällä sydänterveyttä ja tukemaan jo sairastuneita.

Sydänliittoon kuuluvassa Mäntsälän Sydänyhdistyksessä on noin neljäsataa jäsentä.

Maksuton vertaistukiryhmä kokoontuu Keskuskadulla Mäntsälän Kulmiksessa, K-marketin vieressä joka kuukauden viimeinen torstai klo 18-20.

Palvelu on tarkoitettu sairastuneille ja heidän läheisilleen ja ryhmässä keskustellaan sydänsairauksiin liittyvistä asioista.

Ryhmää vetävät vaitiolovelvolliset, koulutetut vertaistukiohjaajat ja sen toiminta on vapaaehtoista ja vastavuoroista kokemuksen jakamista.

– Vertaistukiryhmän paras anti on kokemuksen syvä rintaääni, toteaa ryhmän vetäjä, kahdesti itsekin ohitusleikattu Aino Kyytsönen.

On eri asia puhua peloistaan ja tunteistaan sellaiselle, joka on käynyt läpi samoja asioita. Neuvoja ja tukea saa myös puhelimessa tai sähköpostilla.

– Ja jos lähekkäin asutaan, voidaan tavata kahden kesken. Tärkeintä on, ettei kukaan tunne jääneensä sairastamaan yksin. Meitä on muitakin ja selvitty ollaan.

Tukiryhmän nuorempaa ikäluokkaa edustava, kahdesti pallolaajennuksen läpikäynyt Sari Westerlund on tyytyväinen löydettyään tukiryhmän ja toivoo, että myös nuoremmat sydänsairaat tulisivat mukaan toimintaan.

– Sain sairaalasta leikkauksen jälkeen Ainon yhteystiedot ja olin häneen yhteydessä aluksi puhelimitse. Puhuminen helpotti, sitten tulin mukaan ryhmän tapaamiseen.

- Ryhmän kokemus on arvokasta, koska sydänsairautta täytyy hoitaa liikunnalla, lääkkeillä ja ruokavaliolla. Täällä oppii paljon ja voi vapaasti ihmetellä, onko kyse oireesta vai jostain muusta. Tämä antaa nuoremmallekin sydänsairaalle varmasti paljon.

Mäntsälän toinen vertaistukihenkilö, itsekin sairauden kokenut Raimo Aatsinki kehuu Sinikka Peltosen Kotokartanon alakerrassa tiistaisin vetämää sydänjumppaa.

– Yhdistys järjestää monenlaista toimintaa, muun muassa sydänjumppaa, joka on todella suosittu. Siellä on kerralla yleensä noin 30 henkilöä, kertoo Aatsinki.

Se on jäsenille ilmainen, mutta edellyttää kuitenkin jäsenyyttä.

Muut tapahtumat, kuten 27.2. Ankkurissa järjestettävä Sydänpäivä, ovat maksuttomia eivätkä vaadi jäsenyyttä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat