Paikalliset

Elämässä eteenpäin naurun avulla

Tyyne Kettunen paljastuu esityksessään melkoiseksi ilmeiden asiantuntijaksi. Eipä tuolle voi nauramatta olla, vakavalle sote-lapun kutomiselle. Tarkkaa hommaa se on!

Lasse Herrala

Tyyne Kettunen (Johanna Keinänen) osaa ottaa yleisönsä ensi ilmeistä ja sanoista lähtien.

Tyyne puree aikaansa, sote suorastaan huutaa Tyyneä avaamaan sanaisen arkkunsa. Ja sen Tyyne osasi tehdä myös Mäntsälän vanhustenviikon juhlassa.

– Tyyne sai alkunsa, kun loimme lapsille tarkoitetun tanssiesityksen. Siinä ilakoi kolme iloista mummoa. Kun esitys tsemppasi, piti nopealla aikataululla tehdä ulkona esitettävä versio. Sitten Tyyne lähti elämään omaa polkuaan, muistelee Keinänen.

Tyyne esiintyi ensi kerran vuonna 1993. Siitä oli tarkoitus tulla kevennys erääseen hoitoalan seminaariin.

Mikäpä parhaiten sopikaan aiheeksi kuin Paras-hanke, kuntauudistus ja myöhemmin sote, kaikki samaa asiaa, terveydenhoitolan uudistusta.

– Esityksestä tuli luonnollinen jatkumo. Tyyne-mummon maailma aukeaa sotessa. Minulla on ollut halu kommentoida, erityisesti sotea, koska se koskettaa ennen muuta Tyyneä mummoikäisenä. Se on samalla kannanotto ja vaikuttamista.

– Tärkeää on, että saa nauraa. Monella on sairauksia, kipuja ja yksinoloa. Kaikesta tästä on vaikea saada tolkkua, virnistää Tyyne.

– Siksi se sopii myös ilon aiheeksi. Eihän kaiken tarvitse olla niin vakavaa.

Salillinen mäntsäläläisvanhuksia nauraa hekottaa, Tyynen huumori saa silmät vuotamaan ilosta. Esityksestä ei puutu ilmeitä ja eleitä, rekvisiittana kudin ja pallo. Sote-jumppa istuu yleisöön.

– Haluan antaa ikäihmiselle äänen. He eivät suinkaan ole harmaata massaa, vaan älykkyyttä, monimuotoisuutta ja persoonallisuutta.

Tyyne havainnollistaa kutomalla sote-lappua. Hän paljastaa salaisuuden: oikein, nurin, oikein nurin. OIKEIN, OIKEIN, OIKEIN.

– Kudotaan, puretaan ja aloitetaan alusta, kuten sotekin. Ja sitten pyydän lähettämään valmiit lappuset sosiaali- ja terveysministeriöön, jossa sote-lapuista koostuu näyttely. Niin, mutta eihän ne laput koskaan valmistu, kun ne aina puretaan ja aloitetaan alusta.

Tyynen esityksen jälkeen voi kysyä, onko sote ikuinen?

Tyyne Kettunen ainakin osaa ottaa siitä ilon irti. Eipä sille itkeäkään kannata. Jääköön se päättäjien porinaksi.

Tyynen toilailuista voi katsoa myös Youtube-videoita, jos ei päässyt vanhusten viikon juhlaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat