Paikalliset

Intohimosta syntyi ammatti

Uusi ravintolapäällikkö Lilli Kaljunen aistii Helmi-emännän leipomien kakkujen herkullisuuden.

Lasse Herrala

Sälinkään kartanon ravintolapäällikkönä elokuun alusta lähtien toimineella Lilli Kaljusella syttyi intohimo ruokaan, kun hän opiskeli turkissuunnittelua New Yorkissa. Sieltä on perua tutustuminen maailman ruokakulttuureihin.

– Suomalainen perinneruoka kuuluu erottamattomasti Sälinkään kartanoon, tuumii Kaljunen.

– Sen henkeä tukee lähiruoka. Ja on hienoa, jos raha voi jäädä omalle kylälle, kun sieltä hankitaan muun muassa sipulit, perunat ja porkkanat.

Luovuus on Kaljusen leipälaji. Siitä kertoo myös Wetterhoffin käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen ompelu- ja vaatetusalan koulutus. Se vei muun muassa teatteriin puvustajaksi, luovien ihmisten pariin.

– New Yorkin jälkeen harmittelin, että jos saisin vielä päättää, niin minusta tulisi kokki. Intohimo johdatti Ravintolakoulu Perhoon ja esimiestyön täydennyskoulutukseen. Taide vei graafisen suunnittelijan koulutukseen. Siinä on mielestäni hyvä paketti ravintolapäällikön hommiin.

Helsingin Kalliosta naisen sydän halasi maalle. Sattuman kautta hän ajoi neljä vuotta sitten Ciao-mopollaan Järvelään. Sinne pääsi parhaiten Mäntsälän kautta, jossa hän ei ollut koskaan käynyt.

– Matkalla yllätti ukkoskuuro. Kun puin päälleni Sälinkään kohdalla sadeviittaa, tunsin kypärän alle ihastuttavan syksyisen, puidun viljan tuoksun. Netistä löysin maatilan Lukolta. Kallio sai jäädä, jotain muuta oli tarjolla.

Kaljusen vahvuus on löytää tarinan kautta työlleen punainen lanka. Sälinkään kartanossa se tietää, että hän älyää arvostaa, mitä talossa on tehty jo aiemmin.

– Kutsuisin omaa työtäni organisoinniksi ja visualisoinniksi. Se merkitsee kartanon visuaalista ilmettä ja tunnelman luomista, kattamiseen uusia ideoita ja yhtenäistä linjaa, ehkäpä asioiden selkeyttämistä. Etsin symbioosia vanhan ja uuden kanssa. Uskon sen löytäväni.

Lilli, kuten hän haluaa itseään kutsuttavan, pohtii yhdessä Helmi-emännän kanssa tulevaa. Kartanolla on paljon erityyppisiä tilaisuuksia, ristiäisistä hautajaisiin ja kaikkea siitä väliltä.

Haastattelun aikana keittiöstä tulviva kakkujen tuoksu saa veden kielelle. Edessä on asiakkaan syntymäpäivät.

– Olen romantisoija. Ihmiset elävät kiireisessä maailmassa. Monet haluavat palata lapsuuden juttuihin. Kartanon sisustuksessa se voi ilmetä vanhoina esineinä ja ruokatarjonnassa. Kun sydän sykkii kaikelle vanhalle, mietin, miten lapsuuden maut voisi sirotella ruokaan.

Monessa mukana olleena ravintolapäällikön ideat virtaavat aurinkoisella terassilla. Ei ole vaikea uskoa, että kartano saa uutta ilmettä tekemiseen. Hänen työnkuvaansa kuuluu myynti, markkinointi ja sali,

Helmi-emäntä hoitaa keittiön työt. Itse asiassa molemmat voivat tarttua kaikkiin töihin, joita tulee eteen.

– Kivaa, jos voisimme pitää kartanon ovet enemmän auki vaikkapa kesäkahvilan merkeissä. Mutta se vaatii pohdiskelua ja tarkkoja laskelmia. Kartano pitää tuottaa, jotta toimintaa voidaan jatkaa. Uskon, että minulla on siihen oma lisä annettavana, erityisesti monipuolisena ammattilaisena, Kaljunen sanoo.

Emännän omasta pyynnöstä hänestä käytetään jutussa vain etunimeä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat