Paikalliset

Talkkarilta neuvoja myös digiosaamiseen

Omakotiyhdistyksen talkkari Juha Manniselta voi tilata erilaisia kodin hoitoon liittyviä töitä tai vaikkapa klapikoneen.

Lasse Herrala

Mäntsälän Omakotiyhdistys laajentaa palveluitaan digitaaliseen neuvontaan.

Syyskuun ajan talkkari Juha Manninen ja vertaisopastaja Martti Nykänen opastavat kerhohuone Sovulla maanantaisin klo 13- 4.

– Autamme älypuhelimen, tabletin ja tietokoneen käytössä, sanoo Nykänen.

Neuvonta on osa Verkosta Virtaa -projektia. Jatkosta päätetään kokeilujakson jälkeen. Opastus on maksutonta.

Mäntsälässä yli 20 vuotta toiminut omakotiyhdistys tarjoaa jäsenilleen monenlaisia etuisuuksia ja palveluita, muun muassa konevuokrausta ja asumisapua.

– Erityisesti vanhukset ja huonokuntoiset hyötyvät jäsenyydestä. Asumisapupalvelun, tutummin omakotitalkkarin tarkoituksena on palvella erityisesti ikääntyviä tai muutoin apua tarvitsevia jäseniään niin, että he voisivat asua mahdollisimman pitkään kotonaan, kiteyttää Nykänen.

– Talkkarin voi tilata tekemään pihatöitä, kuten lumenluontia ja liukkauden torjuntaa. Kesäisin leikkaamme nurmikoita ja pensaita, esittelee Manninen.

Myös kiinteistön pienet kunnostustyöt kuuluvat talkkarin toimenkuvaan, Tällaisia palveluita ovat esimerkiksi kaatuneen aidan pystytys tai maalaus ja kodin siivoustyöt viikkosiivouksineen.

Töihin kuuluvat sekä polttopuiden pilkkomiset että kannot.

– Toisaalta talkkari ei saa tehdä tuli-, sähkö- ja putkitöitä, eikä kiivetä katolle. Myös polttomoottorilla varustetun moottorisahan käyttö on kielletty.

Mäntsälän Omakotiyhdistys on muutamassa vuodessa kasvattanut myös vuokrattavien koneidensa määrää.

Nyt jäsenille on tarjolla muun muassa sähkökäyttöinen klapikone, oksasilppuri, varsileikkuri, nurmikon ilmastaja ja lehtipuhallin sekä polttomoottorikäyttöinen pensasleikkuri, ruohonleikkuri ja puutarhajyrsin.

Myös kuomullista henkilöauton peräkärryä voi vuokrata.

– Varsinkin klapikone on ollut suosittu. Ensimmäinen ehti hajota ja hankimme tilalle uuden ja paremman. Meille voi ehdottaa, mitä uusia vuokrakoneita yhdistykselle hankitaan, vinkkaa Martti Nykänen.

Nyt talkkarilla on käytössään esimerkiksi lumenpudotin.

Omakotiyhdistys on solminut lisäksi paikallisten yritysten kanssa sopimuksia, joilla jäsenet saavat alennusta ostoksistaan.

Myös sähköenergiaa ja vakuutuksia saa edulliseen jäsenhintaan, unohtamatta liiton tarjoamia maksuttomia neuvontapalveluita.

– Mäntsälän Omakotiyhdistykseen voi liittyä, asuitpa rivi-, kerros- tai omakotitalossa. Myös vapaa-ajan asunnon haltijat ovat usein jäseniämme, toivottaa Martti Nykänen tervetulleeksi mukaan yhdistyksen toimintaan tai ainakin nauttimaan sen tarjoamista eduista.

Fakta

Mäntsälässä jäseniä 660

Suomen Omakotiliitossa on jäseniä noin 73 000 yli 250 paikallisessa yhdistyksessä.

Jäsenlehti, Omakoti, ilmestyy neljä kertaa vuodessa.

Yhdistys järjestää erilaista toimintaa jäsenilleen, muun muassa teatteri- ja kesäretkiä.

Mäntsälän Omakotiyhdistys on Suomen Omakotiliiton paikallinen jäsenyhdistys ja kuuluu Uudenmaan piiriyhdistykseen.

Jäsenmaksu 25 euroa/vuosi.

Mäntsälän Omakotiyhdistyksessä on 660 jäsentä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat