Paikalliset

Ely selvittää Peltolantien oudon liikennejärjestelyn

Henna Palo ihmettelee, miksi tämä kauas asutuksesta sijoitettu aitaan päättyvä suojatie on ainoa tienylityspaikka.

Lassi Huuhtanen

Lassi Huuhtanen

Vanhalta Lahdentieltä rautatieasemalle päin kulkevalla Peltolantiellä on vilkas liikenne. Nopeusrajoitus on 40 kilometriä tunnissa. Todellisuudessa moni ajaa ohikulkuväylänä toimivalla pitkällä suoralla lähemmäs 80 kilometrin tuntivauhtia.

 

Tien varressa on taloja, mutta tiheimmän asutuksen kohdalla ei suojatietä lainkaan.

Tai on: 100 metrin päähän sijoitettu suojatie, joka päättyy umpikujaan, aitaan.

 

Henna Palo muutti Peltolantie 21-taloon kaksi vuotta sitten. Muuttaessaan hän ajatteli, että liikennejärjestelyn on oltava väliaikainen, koska siltä se näytti, ja näyttää edelleen.

– En olisi muuttanut tähän, jos olisin tiennyt, että tähän ei ole edes tulossa suojatietä, Palo kertoo.

Kun ruuhkaisen tien ylittäminen on vaikeaa ja vaarallista aikuiselle, niin entä lapselle?

 

Palolla on kaksi lasta, Annabella, 10 vuotta ja Amanda, 8 vuotta. Tytöt käyvät Hepolan koulua. Heidän koulumatkansa on pituudeltaan kivenheiton mittainen, mutta se alkaa Peltolantien ylityksellä.

 

Peltolantiellä Hepolan koulun vastakkaisella puolella asuvat lapset joutuvat joko kiertämään vieraiden ihmisten tonttien ja ojan kautta umpikujaan sijoitetulle suojatielle, tai ylittämään tien ilman suojatietä, kun liikenne antaa myöten.

– Minun pitäisi olla töissä ajoissa ja samalla varmistaa, että lapset ovat päässeet turvallisesti parin sadan metrin koulumatkan, Palo harmittelee joka-aamuista ongelmaa.

 

Asia korjaantuisi yhdellä suojatiellä.

Peltolantielle olisi tarpeen saada myös hidasteita ja aktiivista valvontaa poliisin taholta jatkuvan kaahailun vuoksi.

– Tiistaina sattui taas melkein kolari, kun joku lähti ohittamaan ja toinen auto tuli vastaan, Palo sanoo ja viittaa ulos Peltolantielle, jonne on selkeä näkymä hänen terassinsa ikkunasta.

 

Hän on yrittänyt vaikuttaa asiaan siitä lähtien kun muutti Peltolantielle. Hän lähestyi ensin kuntaa. Kunnasta ohjattiin ottamaan yhteyttä Ely-keskukseen.

Peltolantie on Elyn, ei kunnan tie.

 

Elystä Palo ei ole tavoittanut ketään. Hän on jättänyt sähköisen aloitteen, joka ei ole toistaiseksi johtanut mihinkään ja pohtii nyt, auttaisiko kerätä adressia naapureiden kanssa.

– Kyse on yhdestä tolpasta ja parista valkoisesta raidasta. Olisin vaikka valmis itse maksamaan suojatien, jos se sillä saataisiin aikaiseksi, Palo tuumii.

 

– Peltolantielle ei ole toistaiseksi suunnitteilla mitään, eikä siihen liittyviä aloitteita ole vielä käsitelty, Ely-keskuksen Uudenmaan liikenneturvallisuusvastaava Marko Kelkka kertoo.

Kelkan työ on priorisoida ja pyrkiä pitämään turvallisuushankkeita pinnalla. Hän ilmoittaa, että menee henkilökohtaisesti paikan päälle selvittämään, mikä tilanne Peltolantiellä on.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat