Paikalliset

Kun stressi yllättää, kudo

Tässä Paatero kutoo rautapuiden avulla. Väline on sama kuin puiset kangaspuut, mutta mukana on metalliosia. Rautapuut ovat puisia kangaspuita harvinaisempia.

Onni Ratala

Vakava sairastuminen on aina rankkaa, mutta varsinkin silloin, kun on vasta 24-vuotias. Sairastamisen keskellä nuori Sari Paatero halusi löytää jotain, mihin voisi keskittää ajatuksensa.

Tuolloin vielä Järvenpäässä asunut nainen huomasi kävellessään Taitokeskuksen, jossa harjoitetaan erinäisiä käsitöitä, ja astui kokeilumielessä sisään.

Sairastaminen väistyi, mutta kudonta jäi 30 vuodeksi ja jatkuu yhä Mäntsälässä Taitokeskuksessa.

Paaterolle kudonta on keino saada omaa aikaa ja tilaa. Se on harjoite, joka irrottaa arjesta.

– Tästä saa mielenvirkeyttä. Voi sanoa mindfulnessiksi, jos haluaa. On todella tietoinen läsnäolo, kun laskee kuteita. Kangaspuut ovat käden ja mielen jatkeena, Paatero kutoo sanansa.

 

Kuvaus kuulostaa tutulta. Monenlaiset mieltä rauhoittavat harrastukset ja mindfulness-harjoitteet ovat kovassa suosiossa, sillä stressaavasta arjesta halutaan pakopaikka.

Tapoja paeta on tuhansia, mutta Paatero tietää, mikä tekee kudonnasta erityislaatuista.

– Tässä on paljon vartalon keskilinjan ylittäviä liikkeitä, jotka aktivoivat hermoratoja ja hermot saavat stimulantteja. Tämä on aivojumppaa, neuropsykiatrista koulutusta käynyt kutoja kuvaa.

– Jatkuvasti joudut polkemaan, niin jalat saavat vielä samalla hierontaa. Tänä päivänä tehdään paljon päätetyötä. Niskat rentoutuu hyvin, kun pari kertaa puilla nykäisee.

Mieltä ja kehoa tukevasta suosituslistasta huolimatta Paatero ei suuntaa kangaspuiden ääreen siksi, että se olisi säännöllinen meditaatioharjoite.

Kutomisella on aina jokin tavoite.

– En käy täällä, jos ei ole tarvetta tehdä mitään. Nyt tekeillä ovat joululahjat, Paatero kertoo.

 

Kangaspuiden ääreen istuminen ei ole monen nuoren ensimmäinen ajatus harrastusta mietittäessä. Se on korostunut nykyaikana, mutta myös 30 vuotta sitten Paatero oli epätyypillisen nuori kutojaharrastaja.

Mielenkiintoisena näkökulmana Paatero katsoo kutomisen olevan kuitenkin optimaalinen harrastus, jos mietitään nuorten voimistunutta ilmasto- ja ympäristötietoisuutta.

– Kierrätys ja ilmasto on kovasti pinnalla. Missä harrastuksessa on näin pieni hiilijalanjälki? Materiaalina voi kierrättää räsyt ja tehdä käyttöön maton sen sijaan, että ostat kaupasta intialaisten pikkutyttöjen tekemän maton, kutoja nivoo.

Aloittelijaa Paatero rauhoittelee harrastuksen matalalla aloituskynnyksellä. Heti ei tarvitse istua alas väkertämään täydellistä kuvioitua mattoa.

– Joku poppanaliina on todella helppo. Monesti vaan nälkä kasvaa syödessä ja sitten siirrytään monimutkaisempiin projekteihin, itsekin poppanaliinasta aloittanut opastaa.

Fakta

Taito-kutojan hintalappu

Taito Uusimaa on organisaatio, jolla on käsityöpajoja ympäri Uuttamaata

Kutomisvälineiden hyödyntäminen paikan päällä edellyttää kymmenen euron päivämaksua

Jäsenet pääsevät halvemmalla, jos maksaa 20 euroa vuodessa jäsenyydestä

Ostamalla Taitoedun saa maksuttomat kudonta- ja pajapäivät

Puolivuotta Taitoetua maksaa 70 euroa ja vuosi 110 euroa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kristiina, 39, aloitti laskuvarjohyppäämisen kun tarvitsi stressinpoistajan – "Päivän ensimmäinen hyppy saa perhoset tuntumaan vatsassa"23.7.2019 06.45
Suomalaiset murehtivat ilmastosta jo niin paljon, että se aiheuttaa psyykkisiä oireita – näin kannattaa toimia, jos huomaat oireita ilmastoahdistuksesta16.7.2019 11.15
Masentaako huono lomasää? – tässä psykologin vinkit siihen, miten nautit kesästä säästä riippumatta12.7.2019 19.15

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat