Paikalliset

Onnellinen mies ilahduttaa – haastattelussa uutuusnäytelmän ohjaaja

Kuusjoen kunnantalolla riittää naurua. Timo Palmgren (vas.), Niina-Liisa Åhs, Vesa Saralehto, Heikki Simolin, Ari Lehto, Emma Lehto, Veera Välimaa, Leo Siljander, Pia Salminen, Juuso Salmi. Näyttämön reunalla Aatu Johansson (insinööri Jaatinen) ja ohjaaja Pekka Laiho.

Lasse Herrala

Öljymäen kesäteatteri tarjoaa hersyvän komedian Arto Paasilinnan hirtehishuumorin keinoin. Katsoja ei ehdi kyllästyä vauhdikkaassa illassa.

Tarina saa alkunsa kostosta. Kansalaissodassa valkoisten kuularuiskut tappavat punaisen Vornasen Tappojoen sillalla. Ennen kuoloaan hän ehtii huutaa kostoa.

Onko Paasilinnan Onnellinen mies jälkikaikuja vuosikymmenten takaa, jää katsojan pohdittavaksi.

 

Kuusmäen kunta on tehnyt voitavansa, että Tappojoen aikansa nähneen sillan tilalle rakennetaan entistä ehompi.

TVL määrää siltatöitä johtamaan 36-vuotiaan siltainsinööri Akseli Jaatisen. Siitä lähtien alkaakin Kuusmäessä tapahtua, enemmän kuin yhden siltatyömaan verran.

Kunnan johtoporras ei tahdo sietää Jaatista, joka on suorapuheinen ja joka saavuttaa työmiestensä luottamuksen. Muualla luottamusta vähintäänkin koetellaan.

Jaatinen saa aikaan uinuneessa kunnassa valtarakenteiden järistyksen. Kuka oikein päättää, miten sillan rakennustyö sujuu. Onko se Jaatinen, kunnan rakennustarkastaja Kainulainen vai peräti valtuuston puheenjohtaja Jäminki. Uusi mies tuo vipinää kunnantalolle semminkin, kun hän iskee silmänsä kunnansihteeri Koposeen.

 

Jaatinen pitää ohjakset käsissään, mitä tulee siltatyömaahan. Jaatisen meno paikkakunnalla saa aikaan irvailua, juonittelua, huhuja, joista osalle löytyy ripaus todenperäisyyttä.

Kun siltatyömaa loppuu, kuusmäkeläiset eivät suinkaan, vastoin monen toiveita, pääse eroon Jaatisesta. Hänellä on vahva tuki omissa työmiehissään. Porkkanaa, keppiä ja kiristystäkin, näitä käyttävät molemmat osapuolet.

Jos hyvin käy, katsoja saa sytykkeitä pohtia, millainen se onnellinen mies oikein on. Onko se Jaatinen, kunnan päättäjät vai työmiehet, kukaties Kuusmäen naiset.

Jaatinen kun on kahden naisen kanssa naimisissa ja saa rehtori Rummukaisen vaimon kanssa kaksoset. Sehän vain lisää vettä myllyyn.

– Paasilinna nauraa teoksessaan vallanhimolle, arvioi näytelmän ohjaaja Pekka Laiho, teatterin vankka ammattilainen. Teos on yliampuva ja maailma tajuaa Paasilinnan komiikan. Kivaa, älykästä satiiria.

– Paasilinna tajusi, ettei vihanpidossa ole mitään mieltä, vaikka teoksen alussa sivutaankin sisällissodan hirveyksiä.

– Hän virnistää sille, että viha kaivetaan esiin vielä 80-vuotta myöhemmin, jolloin hän kirjoitti Onnellisen miehen.

 

Laiho pitää ohjauksessaan haasteellisena, että interiööri on niin moninainen. Näyttämölle on rakennettu kolme eri ympäristöä, mikä tietysti vaikuttaa ohjauksen haastavuuteen.

Lisäksi näyttelijöiden vähyys tuottaa oman ongelmansa: joittenkin on sisäistettävä jopa neljä eri roolia.

– Tämä ei ole mikään lapsiperheiden näytelmä kielenkäytön ronskiuden vuoksi, varoittaa Laiho.

Kysymykseen, mistä se onni löytyy, Laiho antaa moniselitteisen vastauksen. Kukin taaplaa tyylillään.

 

Ehkäpä siihen löytyy vastaus Öljymäeltä, ehkäpä ei. Kesäteatterin kepeyttä ja älykästä pohdintaa, siinäkö Onnellisen miehen ryydit?

Onnellinen mies -näytelmä Öljymäen kesäteatterissa alkaen perjantaina 12.7. kello 19. Esitysajat: ohkolannuorisoseura.fi/ohkolan-teatteri/.

Fakta

Pitkän uran ohjaaja

Ohjaus on pitkän teatteriuran tehneen Pekka Laihon käsialaa. Laiho panee jokaisen näyttelijän miettimään, miten ilmaista.

Laiho aloitti uransa Ylioppilasteatterissa, esiintyi mm. Lapualaisoopperassa.

Tampereen teatterin jälkeen hän hakeutui Helsingin kaupunginteatteriin, jossa palveli aina eläkkeelle siirtymiseensä saakka v. 2008. Hän on esiintynyt myös useissa televisiosarjoissa.

Laiholle myönnettiin parhaan miessivuosan Jussi-patsas elokuvassa Menestyksen maku v. 1983.

Parhaillaan Laiho valmistelee omaelämäkertaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Öljymäki uusii katsomoa9.7.2019 17.00
Teatterissa saa kesällä nauraa5.6.2019 17.35
Sisilialainen Erasmus-oppilas tutustui paikalliseen teatteriin23.5.2019 15.16

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat