Paikalliset

Mäntsälään tulee yhteiskäyttöautoja ja -pyöriä

Käyttöönottojuhla rautatieasemalla 2. toukokuuta

Tällaisia pyöriä tulee Mäntsälään yhteiskäyttöön 20 kappaletta.

Mäntsälä aloittaa yhteiskäyttöautojen ja -pyörien kokeilun toukokuun alussa.

Autoja tulee aluksi käyttöön vain yksi, mutta toinen saadaan kesällä.

Ensimmäisenä käyttöön otetaan sähköauto, kesällä sen rinnalle tulee kaasuauto. Lisäksi kunnan omistama energia- ja vesiyhtiö Nivos ottaa käyttöön yhden yhteiskäyttöauton, mutta se tulee vain Nivoksen omille työntekijöille.

Kunnan autot ovat niin ikään suureksi osaksi kunnan työntekijöiden käytössä. Autot ovat virkahenkilöiden käytössä kaikki arkipäivät toimistoaikaan.

Muiden kuntalaisten käytössä autot ovat arki-iltaisin ja viikonloppuisin.

Kunnalle tuleva sähköauto on Hyundai IONIQ electric Comfort. Kesemmällä käyttöön tuleva kaasuauto on malliltaan Seat Leon ST 1,5 TGI 131 Style.

– Tämä on yksi pieni teko ekologisuuden hyväksi ja kunnan tekemiseksi viihtyisämmäksi, hallintojohtaja Esa Siikaluoma sanoo.

Sekä pyörien että autojen käyttö maksaa hieman ja käyttäjäporukkaan päästäkseen on rekisteröidyttävä erityisiin ohjelmiin.

Käyttömaksuista ei vielä ole tietoa, mutta ne ovat kuulemma kohtuullisia.

– Auton käyttömaksu on sitä luokkaa, että ajaminen ei varmasti kaadu siihen, kertoo yhteiskäyttöprojekteja kunnassa junaileva Jukka Mustonen.

Auton käyttäjäksi päästäkseen on ilmoittauduttava pilottiryhmään. Huhtikuun aikana julkistetaan mahdollisuus ilmoittautua pilotiksi.

Ilmoittautuneille pidetään koulutustilaisuus auton varausjärjestelmästä. Samoin kunnan työntekijät koulutetaan auton käyttöön. Autoja hallitaan kännykällä.

Kunnan yhteistyökumppani autokokeilussa on Secto Automotive, joka toimittaa autot. Autoja hallinnoidaan Driveco Oy:n ohjelmistolla. Molemmat ovat kotimaisia yrityksiä.

Kunnan auton käyttöön tulee latauspiste kunnantalon parkkipaikan tuntumaan lähelle muuntajaa.

Pyöriä tulee 20 kappaletta. Niiden kotipesät ovat rautatieasemalla, linja-autoasemalla, kunnantalolla ja terveyskeskuksella.

Pyöriä voi siis ottaa tai jättää mihin tahansa näistä pisteistä.

Pyörien käyttöön tulee erilaisia vaihtoehtoja.

– Lyhyimmillään vuokra-aika voi olla vaikkapa 15 minuuttia, sitten se voi olla eripituinen tuntivuokra, vuorokausihinta tai vaikka kausihinta, joka oikeuttaa tiettyyn määrään vuokrauksia kiinteään hintaan, Mustonen kertoo.

– Annamme tarkempaa tietoa vuokrausvaihtoehdoista julkistamisen yhteydessä, hän sanoo.

Asemafillareiksi ristityt pyörät ovat oransseja ja Euroopassa valmistettuja. Niissä on kolme vaihdetta ja sähkölukot.

Sovellus jolla varausta hallitaan on Donkey Republic.

Pyörien ja autojen käyttöönottotilaisuus on vapun jälkeisenä torstaina 2. toukokuuta. Käyttöönottotilaisuus on rautatieasemalla.

Yhteiskäyttö on aluksi vuoden pituinen pilottihanke.

– Sinä aikana katsotaan, millä tavalla tämä houkuttelee käyttäjiä ja sen perusteella tehdään päätökset jatkosta, Siikaluoma kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat