Paikalliset

Ennakkoäänestäminen vilkastui Mäntsälässä, mutta jäi kauas valtakunnan luvuista

kiri Vaalipäivänä ehtii vielä kiriä prosentit korkeammalle.

Harri Koivunen luovuttamassa äänestyslipuketta uurnaan. Koivunen on syntynyt kunnantalon vieressä Karhulanmäellä Suomisen mökissä.

Lassi Huuhtanen

Ennakkoäänestys keräsi selvästi enemmän äänestäjiä Mäntsälässä kuin vuoden 2015 eduskuntavaaleissa.

Mäntsälässä äänesti nyt 4195 äänioikeutettua, kun määrä oli edellisissä eduskuntavaaleissa 3816. Aktiivisuus kasvoi 379 äänen verran.

Ennakkoäänestysprosentiksi tuli 26,8. Viimeisen kahden päivän kiri oli raju, sillä niiden aikana antoi äänen 1646 mäntsäläläistä äänioikeutettua, yli 800 päivää kohden. Aiempin päivinä ääniä oli tullut noin 500 päivää kohden.

Huolimatta loppukiristä Mäntsälän äänestysinto jäi kauas valtakunnan keskiarvosta. Koko maan ennakkoäänestysprosentti oli 36,1. Eroa oli lähes 10 prosenttiyksikön verran.

Mäntsälä jäi siis rajusti valtakunnan keskiarvoista.

Vaaliuurnat avattiin Mäntsälässä ennakkoäänestystä varten viime keskiviikkoaamuna yhdeksältä. Kuntalaisia saapui heti paikalle innokas joukko antamaan äänensä.

Koko ikänsä Mäntsälässä asunut entinen pitkänlinjan autokorjaamo - ja maalaamoyrittäjä Harri Koivunen oli Mäntsälän ensimmäinen äänestäjä.

– Ei ollut vaikea keksiä ketä äänestää, oman kylän ehdokkaalle meni ääni, Koivunen kertoo.

Koivusella ei ollut erityistä pyrkimystä olla kunnan ensimmäinen äänestäjä, mutta uurnalla käyminen sattui sopivasti aikaisen liikkujan aikatauluun.

Jo kymmenen minuuttia ovien avaamisesta jonoa oli äänestyssalin ovelle asti.

Hirvihaarassa äänestäminen alkoi hyvin vilkkaasti keskiviikkona iltapäivällä. Viisi minuuttia vaalihuoneiston avaamisen jälkeen kymmenkunta äänestäjää jonotti toteuttaakseen demokraattisen oikeutensa.

– Äänestän ensi kertaa eduskuntavaaleissa, sanoo Hirvihaaran koululla avustajana toimiva Jerry Sorjonen. Ensimmäisen kerran äänestin presidentin vaalissa.

– Äänestyspäätös oli vaikeahko. Tutustuin ensi puolueitten arvoihin ja lähdin niistä käsin miettimään valintaani. Tein myös muutaman vaalikoneen, mutta kaikista tuli erilainen ehdotus. Ne saattoivat olla jopa ristiriitaisia keskenään.

Sorjosen kotona on jonkin verran keskusteltu vaaleista.

Kukaan ei kuitenkaan ole sanonut, miten pitäisi äänestää.

Jokainen on saanut valita niin puolueen kuin ehdokkaankin oman mielensä mukaan.

– Ehdin ensimmäisenä äänestämään, kun työ loppui juuri ja äänestyspaikkaa suorastaan tyrkytettiin. Se on samassa talossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat