Paikalliset

Natolle selkeä ei Mäntsälän Uutisten vaalipaneelissa

Satu Rikala, Merja Hannila ja Mea Hannila-Niemelä odottivat ennen keskustelua, että esiin nousevat eläkeasiat, vanhukset ja sote. Rikala toivoisi talous- ja puolustusasioita enemmän keskusteluihin.

lasse herrala

Mäntsälän Uutisten vaalipaneelissa yleisö innostui taputtamaan, kun ehdokkaat esittivät kantansa Natoon. Kahdeksan panelistia ei liittäisi Suomea Natoon. Yhdeksäs, Susanna Koivula (kd) haluaisi kuulla, mitä Nato tarjoaa.

Perusturva, työllisyys ja talous paneelin isot teemat”.

EI äänesti Pihla Keto-Huovinen (kok), vaikka kokoomuksella on myönteinen kanta Suomen Nato-jäsenyyteen.

Ehdokkailta tivattiin konkreettista vaalilupausta. Keto-Huovinen lupasi tehdä aloitteen, jolla vakaviin rikoksiin syylliset saisivat ankarammat rangaistukset.

Antti Rinne (sd) lupasi hoitajamitoituksen 0.7:ään. Mikko Vesterinen (vihr.) turvaisi päästöttömän liikenteen. Jyrki Kosonen (kesk) pitäisi koko Suomen asuttuna. Muilta ei yksittäistä lupausta herunut.

Ensimmäisessä väittelyparissa Heikki Hankila (kesk.) hyökkäsi Rinteen esittämää verolinjaa vastaan.

– Veropohjaa pitää tiivistää, jotta isoja investointeja voidaan rahoittaa. Verotetaan sellaista, mitä nyt ei veroteta, esimerkiksi osaa osinkotuloista. Ansio- ja eläkeverotukseen ei kosketa, kiteytti pääministeriehdokas Rinne.

Hankila ei halua suuria veromuutoksia, koska yritysten lisäverot heikentävät työllisyyttä. Progressio ei suinkaan lisää työllisyyttä.

Hyviä työllisyysvaikutuksia saadaan kannustamalla.

Hankila haki tuekseen entisen demareitten talousvaikuttajan Seppo Lindblomin teoksen Huojuva tasavalta. Siinä Lindblom tyrmää edellisen hallituksen veropolitiikan. Tuossa hallituksessa Rinne oli osan aikaa valtiovarainministerinä.

Väkevien oluitten ja viinien saaminen ruokakauppaan jakoi mielipiteet. Vesterinen, Marja Karvinen (sin.), Koivula, Rinne ja Kosonen eivät toisi väkevämpiä ruokakauppaan. Hankila, Keto- Huovinen, Satu Lampi (ps.) ja Emilia Kankaanpää (vas.) kannattivat viinejä ruokakauppaan.

Karvisen mielestä ruokakauppa on ruokakauppa, ei viinamyymälä.

Hankila ihmetteli, että muualla Euroopassa viinit eivät aiheuta ongelmaa, vaikka niitä saadaan ruokakaupasta, miksi sitten Suomessa.

– Nelosoluen vienti ruokakauppaan ei aiheuttanut niin suuria ongelmia kuin arvioitiin, tiesi Rinne. Kosonen kehui, että nuoriso on oppinut käyttämään alkoholia aiempaa paremmin. Alkosta saa asiantuntevaa palvelua.

Työllistäminen viritti vilkkaan keskustelun .

– Nuoret on saatava opiskelemaan. Kaikilla ei ole varaa, siksi toisen asteen koulutus ilmaiseksi ja ohjausta lisää, vaati Kankaanpää.

– Syrjäytyminen alkaa jo alakoulusta. Opetukseen lisää resursseja ja työn pitää aina olla kannattavaa, ohjeisti Lampi.

Kosonen pistäisi alle 27-vuotiaat työttömät ja opiskelemattomat vaikka kunnalle töihin vastikkeellisesti. Keto-Huovinen vauhdittaisi naisia työelämään perhevapaauudistuksella.

Rinne lupasi välityömarkkinat, panostusta toisen asteen koulutukseen sekä tukea yrittäjille.

Karvinen nostaisi työnteon arvostusta.

Perustulossa keskusteltiin vastikkeettomuudesta.

Vesterinen kannatti selkeästi vastikkeetonta perustulomallia, Kosonen, jos byrokratiaa puretaan. Muille kelpaa enemmän vastikkeellisuus.

Ilmastosta väittelivät Lampi ja Vesterinen.

– Ilmastolle on oleellista kylmät ja lämpimät kaudet. Suomessa voidaan hyödyntää korkeaa teknologiaa. Tärkeää on, ettei suomalaisia koko ajan rangaista, vaati Lampi.

– Suomi tulisi olla hiilineutraali 2030 mennessä. Ei se tarkoita, että autoilu kielletään, vaan siirrytään päästöttömiin autoihin pikku hiljaa. Clean techia pitää hyödyntää enemmän, sanoi Vesterinen.

Viimeinen väittely tapahtui Sipilän hallitukseen osallistuneitten puolueitten edustajien kesken. Heiltä kysyttiin, miten hallituksessa olisi tullut toimia toisin ja miten arvioivat sen työskentelyä.

– Taksiuudistus meni pieleen. Koulutusrahoja ei saa leikata, vaikka talous oli kuralla hallituksen aloittaessa. Maataloutta ei hoidettu tasavertaisesti. Keskusta hävisi tiedotussodan, luetteli Kosonen.

Keto-Huovinen olisi antanut enemmän resursseja oikeuslaitokselle ja poliisille. Karvinen puolusti hallituksen saavutuksia työllisyydessä ja velkaantumiskehityksessä. Yleisöstä Esa Kiuru kysyi, miten voidaan vähentää työllistämisen esteitä. Jari Järvisen aiheena oli aktiivimallin ongelmat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat