Puheenaihe

Opi elämään tunteiden kanssa

Kuvituskuva.

Leena Koivisto

Tunteiden säätely on taito, jonka voi oppia tai jota voi entisestään parantaa minkä ikäisenä vain. Tavoitteena ei ole päästä tunteista eroon vaan oppia elämään niiden kanssa.

Tunteilla on tärkeitä tehtäviä, joten niitä kannattaa tarkastella uteliaasti ja armeliaasti.

Toiset ovat tunneherkempiä kuin toiset. Asiat menevät tunneherkän ihon alle ja satuttavat häntä. Hyvin tunneherkältä ihmiseltä eivät jää pienimmätkään ilmeenvaihdokset tai äänensävyn muutokset huomaamatta.

Tunnesäätelyvaikeudet voivat ilmetä myös esimerkiksi hallitsemattomina tunnetiloina, tunteenpurkauksina, impulsiivisena käyttäytymisenä tai juuttumisena vaikkapa vihan, häpeän tai kelpaamattomuuden tunteisiin ja niiden tuomaan yksinäisyyteen.

Jos ihminen ylisäätelee tunteitaan, niitä on vaikea ilmaista. Voimat hupenevat tunteiden piilottamiseen.

Tunnesäätelyvaikeudet voivat ilmentyä päihteiden liikakäyttönä ja syömisongelmina sekä toisaalta mieliala- ja ahdistusoireina. Ne vaikeuttavat myös vuorovaikutusta muiden ihmisten kanssa.

Tunneherkkyys ei silti ole sairaus eikä välttämättä edes ongelma. Ihminen voi reagoida herkästi ja tuntea voimakkaasti ja silti elää tyydyttävää elämää.

Teksti: Katariina Hakaniemi

Lähde: Viisas mieli – Opas tunnesäätelyvaikeuksista kärsiville (Duodecim, 2019). Kirja sisältää runsaasti harjoituksia, miten toimia eri tunteiden kanssa.

Koetko olevasi tunneherkkä ihminen?

Kyllä
80% (43 ääntä)
En
20% (11 ääntä)
Ääniä yhteensä: 54

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kirsi, 40, joutui opettelemaan uuden tunnetaidon kolmannen lapsen synnyttyä – "Oli oltava aina kaksi askelta edellä"15.4.2019 06.10

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat