Paikalliset

Mäntsälä ottaa maahanmuuttajia ensi vuodesta alkaen

Keskustan ja demareiden rivit hajosivat äänestyksessä.

Mäntsälä on tähän mennessä ottanut 50 pakolaista. He ovat kaikki afganistanilaisia. Seuraavan kerran maahanmuuttajia tulee 20 henkeä ensi vuonna.

Pasi Huuhtanen

Mäntsälä päätti äänestysten jälkeen ottaa maahanmuuttajia ELY-keskuksen kanssa tehtävän sopimuksen kautta.

Lopullisessa äänestyksessä voitti kunnanhallituksen esitys, jonka mukaan kunta ottaa vastaan 20 maahanmuuttajaa joka toinen vuosi eli keskimäärin 10 henkilöä vuodessa.

Vastaesityksenä oli Satu Lammen (ps) ehdotus maahanmuuttajasopimuksen hylkäämisestä.

Kunnanhallituksen esitys meni läpi äänin 29-12, kaksi tyhjää. Maahanmuuttajien ottamista jäivät vastustamaan perussuomalaiset, MäPu-ryhmä sekä muutama yksittäinen valtuutettu. He olivat Jussi Aalto, Roberta Fabritius ja Mea Hannila-Niemelä (kesk), Susanna Koivula (kd) sekä Aija Lavikainen ja Timo Leino (sd).

Perussuomalaisten valtuustoryhmä esitti Satu Lammen pitämässä puheenvuorossa, että kunta ei tee sopimusta ELY-keskuksen kanssa.

MäPun Kari Peussa puolestaan esitti, että kunta laatii toistaiseksi voimassa oleva sopimuksen ELY-keskuksen kanssa.

Peussan esityksen mukaan viimeistään syyskuussa olisi pidetty neuvoa antava kuntalaisäänestys maahanmuuttosopimuksen jatkamisesta.

Keskustelu aiheesta kesti yli kaksi tuntia.

Auli Herttuainen (vas) katsoi, että tämän päivän sopimus kertoo jälkipolville, onko Mäntsälä sivistynyt kunta vai ei. Herttuainen kertoi, että vasemmisto kannattaa kunnanhallituksen esitystä maahanmuuttosopimuksen tekemisestä.

Reijo Liinamaa (sd) katsoi, että päättää valtuusto niin taikka näin, niin rahalla ei ole asiassa erityistä painoarvoa. Ainoa olennainen näkökulma on humanitaarinen näkökulma.

Roberta Fabritius (kesk) esitti mielestään maltillista välimallia, jonka mukaan kunta ottaisi määräaikaisella sopimuksella 20 maahanmuuttajaa joka neljäs vuosi alkaen vuodesta 2022.

– Niin surullista kuin se onkin, niin me emme voi auttaa kaikkia avun tarvitsijoita. Joskus on toimittava toisin kuin sydän sanoo, Fabritius sanoi.

Jussi Aalto ja Mea Hannila-Niemelä (kesk) kannattivat Fabritiuksen esitystä.

Kokouksessa käytettiin tällä kertaa useita puheenvuoroja maahanmuuttajien ottamisen puolesta.

– Suomalaiset lähtivät aikanaan Ruotsiin paremman leivän perässä. He muuttivat Ruotsiin ja ovat kotoutuneet sinne. En minä voi näitä suomalaisia syyllistää, Erkki Laukkanen (vas) sanoi. Hän muistutti myös kotouttamiseen panostamisen tärkeydestä.

– Hurjimpien selvitysten mukaan viimeinen suomalainen syntyy sadan vuoden sisällä, jos hedelmällisyys laskee samaa tahtia kuin tällä vuosituhannella on tapahtunut, Laukkanen muistutti Suomen synkeästä väestöennusteesta ilman maahanmuuttoa.

Tapio Havula (kesk) katsoi, että maahanmuuttaja-asia on käsitelty niin perusteellisesti, että on vakava löytää uutta tietopohjaista näkökulmaa.

– Vaaliteltalla viime viikonloppuna ihmiset pitivät sopimusta itsessään mitättömänä asiana, mutta sitä moni ihmetteli, miten tällaista asiaa käsitellään kunnassa koko pitkä talvi.

"Tolkun ihminen ei kiistä maahanmuuton ongelmia, mutta ymmärtää, että hädänalaisia pitää auttaa. Tolkun ihmisissä on se ongelmallinen piirre, että he eivät halua tehdä itsestään numeroa" Havula siteerasi Iisalmen Sanomien kirjailija Jyri Paretskoin parin vuoden takaista kirjoitusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat