Puheenaihe

KKV: OP:n bonusohjelma ei rajoita vakuutusmarkkinoiden kilpailua

OP Ryhmän bonusohjelma ei rajoita vakuutusmarkkinoiden kilpailua merkittävästi. Vakuutusten ja asuntolainojen sisältöjen ja hintojen vertailua se sen sijaan hankaloittaa.

Else Kyhälä

Kilpailu- ja kuluttajavirasto, KKV, ei löytänyt selvityksissään näyttöä sille, että OP Ryhmän bonusohjelma rajoittaisi vahinkovakuutusmarkkinoiden kilpailua merkittävästi kuluttajien vahingoksi.

OP myöntää omistaja-asiakkailleen 0,25 prosenttia bonusta pankki-, varallisuudenhoito- ja vakuutusasioinnin kokonaismäärästä.

Esimerkiksi 200 000 euron asuntolainasta kertyy vuodessa 500 euroa bonusta, jolla voi kattaa OP Ryhmässä muun muassa pankin palvelumaksuja ja vakuutusmaksuja.

Käytännössä pankin palvelumaksut ovat euromäärältään suhteellisen alhaisia, joten huomattava osa bonuksista kohdistuu vakuutusmaksuihin.

Esimerkiksi vuonna 2017 OP-bonuksia käytettiin vahinkovakuutusmaksuihin 114 miljoonan euron edestä.

Vakuutusyhtiö If teki KKV:lle elokuussa 2015 toimenpidepyynnön.

Ifin mukaan OP Osuuskunta on käyttänyt väärin määräävää markkina-asemaansa, kun se on sitonut OP-bonusohjelman kautta toisiinsa OP Ryhmän tarjoamat vahinkovakuutuspalvelut sekä yksittäisten osuuspankkien tarjoamat vähittäispankkipalvelut.

KKV:n ekonomistit arvioivat selvityksessään, muodostavatko OP:n maksamat bonukset niin suuren vahinkovakuutusten hintaan kohdistuvan alennuksen, että se johtaisi kilpailijoiden poissulkeutumiseen vahinkovakuutusmarkkinoilta.

KKV:n selvitykset osoittavat, että kilpailijoilta poissulkeutuva osuus on noin 1–5 prosenttia koko vahinkovakuutusmarkkinasta sekä asiakkaiden määrän että maksutulon perusteella laskettuna.

Virasto toteaa kokonaisarvionaan, ettei asiassa ole saatu näyttöä OP-bonusohjelman merkittävästi kilpailua rajoittavista vaikutuksista vahinkovakuutusmarkkinoilla.

Kilpailulain mukainen puuttumiskynnys määräävän markkina-aseman väärinkäytön toteamiseksi ei näin ollen ylity.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

"Poikkeava eläin" teki katolle 1 000–15 000 euron tuhon – milloin vakuutus korvaa vahingot?29.9.2018 09.10
Pankki aloitti aggressiivisen asuntolainamarkkinoinnin – "Erikoistarjous vain pankkia vaihtaville"13.2.2018 08.58

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat