Paikalliset

Valtuuston kokouksen johtaminen nostatti myrskyn

Kunnanjohtaja Maahanmuuttopäätöstä ei panna täytäntöön ennen kuin laillisuus on selvitetty.

Anna Helin

Katri Hämäläinen

Mäntsälän kunnanvaltuuston kokouksesta on noussut kiista. Kiista koskee kokouksessa puheenjohtajana toimineen Anna Helinin (kok) käyttäytymistä pakolaisten ja turvapaikan hakijoiden ottamista koskevan Ely-sopimuksen käsittelyssä.

Puheenjohtaja Anna Helinin päätös jättää Roberta Fabritiuksen esitys äänestyksen ulkopuolelle hämmästytti valtuutettuja."

Helin ei antanut valtuutettu Jussi Aallon (kesk) käyttää kannatuspuheenvuoroa Roberta Fabritiuksen (kesk) esitykselle, jossa Fabritius ehdotti pakolaisten vastaanottamisen vähentämistä puolella.

Helin katsoo, että hän oli päättänyt keskustelun asiasta ennen kokouksessa pidettyä neuvottelutaukoa. Aalto ja moni muu valtuutettu käsitti, että keskustelu asiasta jatkuu vielä neuvottelutauon jälkeen. Aalto yritti saada kannatuspuheenvuoron neuvottelutauon jälkeen

Valtuutettu Aalto ihmetteli menettelyä.

– Olin käsi pystyssä odottamassa kannatuspuheenvuoron saamista, Aalto sanoi neuvottelutauon jälkeisestä tilanteesta.

Fabritius ei voinut ymmärtää tapahtunutta.

– Olen sanaton, pöyristynyt ja järkyttynyt tästä menettelystä, Roberta Fabritius kommentoi esityksensä mitätöintiä.

Kunnanjohtaja Esko Kairesalo esittää kunnanhallitukselle, että maahanmuuttoa koskevaa päätöstä ei panna täytäntöön. Perusteluna on, että asian käsittelyn lainmukaisuus selvitetään ja asia tuodaan kunnanhallituksen käsiteltäväksi 25. helmikuuta laillisuuden ja päätösvaltaisuuden osalta. Asiasisältöön eli maahanmuuttajien vastaanottamiseen kunnanhallitus ei siis enää ota kantaa.

Fabritiuksen esitys olisi saattanut mennä läpi äänestyksessä. Sisällöltään tiukempi Satu Lammen (ps) esitys, jonka mukaan Ely-sopimus olisi hylätty kaatui äänin 18-17, kahdeksan tyhjää, eli vain yhden äänen erolla.

Maan tapa

Hyvässä kokouskäytännössä valtuuston puheenjohtaja antaa tilaa myös niille ehdotuksille, jotka eivät ole oman mielen mukaisia. Oikeudenmukaisuuteen pyrkivä puheenjohtaja voi vaikuttaa siihen, että kaikki annetut esitykset saavat mahdollisuuden kannatukseen.

Tätä moraalista velvoitetta rikotaan valtuustonkokouksissa hyvin usein ympäri Suomea.

Oman poliittisen agendan ulkopuolelta tullut esitys saa usein käsittelyn, jossa puheenjohtaja ja hänen takanaan olevat valtuuston jäsenet ovat "susi kukassa", kunnes keskustelu on päätetty. Vasta tämän jälkeen puheenjohtaja toteaa, että häirikköesitys ei ole saanut kannatusta ja se jää pois äänestyksestä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Aiheesta muualla

Pääkirjoitus: Nolo ja harmillinen tapa johtaa

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat