Paikalliset

Yhdessä oleminen on pääasia Ankkurin aamiaisella

Leena Salo (oik.) ja Eija Niemi ovat käyneet jo pitkään Ankkurin aamiaisella.

nina lepola

Tammikuisen aamun hiljaisuus Keskuskadulla katkeaa hetkessä astuessa sisälle Mäntsälän seurakunnan ylläpitämään Ankkuriin, jossa tarjoillaan joka tiistai maksuton aamiainen ja aina kuun ensimmäisenä tiistaina aamiaisen sijaan maksuton lounas.

Puheensorina on täyttänyt salin, ja 75-vuotiaan Leena Salon viereen istahtaessani hän kertoo tykänneensä käydä aamiaisella Ankkurissa jo monien vuosien ajan.

– Täällä tutustuu ihmisiin, porukka on tullut aika lailla tutuksi, jutellaan ajankohtaisistakin asioista ja niin sanotusti parannetaan maailmaa, pyörällä ympäri vuoden kulkeva Salo tuumaa.

Pyöräily pitää tasapainon kunnossa ja pääsee liikkumaan nopeammin.

Naapurinsa Salon houkuttelemana aamiaisella toista vuotta käyvä Eija Niemi on tyytyväinen aamiaisen maksuttomuuteen, saa niin sanotusti takaisinpäin, kun on maksanut kirkollisveroa koko ikänsä.

– Muutin Levannolta keskustaan viitisen vuotta sitten, täällä Ankkurissa on ollut mukava käydä kun näkee ihmisiä ja juttu luistaa. Enimmäkseen täällä näkyy varttuneempaa väkeä, mutta välillä on käynyt nuorisoakin, ja yleensä lounaalla lapsiperheitä, Niemi kertoo.

Ilmaisten aterioiden sijaan pääasia on ihmisten kanssa seurustelu.

Naiset ovat samaa mieltä siitä, että moni miettii turhaan, voiko tulla ilmaiselle aamiaiselle, vaikka kaikki ovat tervetulleita. Iällä tai elämäntilanteella ei ole merkitystä.

– Seurakunnan maksuttomat aamiaiset ovat alkaneet vuosia sitten. Maksuttomuus on tärkeää siksi, ettei hinta nousisi kellekään kynnykseksi. Toiminta on tarkoitettu kaikille, joiden siihen on mahdollista osallistua, esimerkiksi kotona oleville vanhemmille lapsineen, vuorotyöläisille, eläkkeellä oleville, työttömille. Kaikki ovat tervetulleita, Mäntsälän seurakunnan diakoni Nita Laine kertoo.

Aamu alkaa yhteisellä hartaushetkellä, kirkkoherra Mikko Seppälän johdolla lauletaan virsi, jonka jälkeen Seppälä pitää pienen puheen.

Tällä kertaa puheessa käsitellään niin lumista, kuvauksellista talvea kuin Seppälän nuoruutta, jonka muisteleminen saa kirkkoherran lisäksi aamiaiselle tulleen väen hymähtelemään.

Puheen lopuksi ateria siunataan, ja pöytäkunnittain päästään hakemaan aamiaista.

– Ankkurin aamiaisella ja keittolounaalla toimii useampi vapaaehtoinen emäntä ja heitä ilman toiminta ei olisi mahdollista, Nita Laine toteaa.

Vapaaehtoisten ryhmiä on tällä hetkellä kolme, mutta lisääkin mahtuisi.

– Täällä on kiva olla töissä, aika menee joutuin. Asiakkaat kiittävät usein saamastaan palvelusta, vapaaehtoinen emäntä Riitta Rantanen kertoo hymyillen.

– Moni ei tule vain syömisen vuoksi, vaan tärkeää on yhdessä oleminen ja jutteleminen, toinen emännistä, Pirjo Kyytsönen, lisää.

Ankkurin aamiainen tiistaisin ja kuun ensimmäisen tiistain keittolounas tarjoillaan klo 10–11.30 osoitteessa Keskuskatu 11, Mäntsälä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat