Paikalliset

Mäntsälä ottaa pakolaisia tulevina vuosina

Puheenjohtaja Anna Helinin päätös jättää Roberta Fabritiuksen esitys äänestyksen ulkopuolelle hämmästytti valtuutettuja.

Mäntsälä on tähän mennessä ottanut 50 pakolaista. He ovat kaikki afganistanilaisia.

Pasi Huuhtanen

Mäntsälä päätti ottaa pakolaisia tulevina vuosina. Kunta kuitenkin pienentää vastaanotettavien ihmisten määrää aiemmasta.

Vuosina 2016 ja 2017 Mäntsälä otti vastaan yhteensä 50 pakolaista.

Nyt kunta ottaa pakolaisia enintään 20 henkeä joka toinen vuosi.

Toisaalta ennen vuotta 2016 Mäntsälä ei ollut ottanut pakolaisia ikinä.

Näin, mikäli valtuuston päätös pysyy. Puheenjohtaja Anna Helinin (kok) päätös jättää Roberta Fabritiuksen esitys pois käsittelystä kannattamattomana herätti suurta hämmennystä..

Sitä ennen pakolaisten ottaminen herätti valtuustossa vilkkaan keskustelun.

Perussuomalaiset ja MäPu sekä pari keskustan valtuutettua keskittyivät aluksi hallintomenettelyyn. He ihmettelivät pakolaisten vastaanottamisesta Ely-keskuksen kanssa tehdyn sopimuksen määräaikaistamista ja tätä koskevan päätöksen jättämistä pois pöytäkirjamerkinnöistä. Ihmetystä herätti myös se, kuka teki päätöksen Ely-sopimuksen jatkamisesta määräaikaisena kahdeksi kuukaudeksi vuoden 2019 puolelle.

Virkamiesjohdon vastaus oli, että ilman lyhytaikaista määräaikaista sopimusta valtiontuki olisi katkennut. Lisäksi menettely oli kunnanvaltuuston esittämän tahdon mukainen, kunnanjohtaja Esko Kairesalo muistutti.

Erkki Laukkanen (vas.) piti keskustelua mielenkiintoisena ja kiitteli keskustelun pysymistä maltillisena. Laukkanen korosti kotouttamispolitiikan tärkeyttä, jotta pakolaisten vastaanottamisesta tulevat ongelmat saadaan ratkottua.

Hän muistutti suomalaisten muutosta Ruotsiin 60- ja 70-luvuilla.

– Muutto ei mennyt hyvin. Silloin ei ajateltu kotouttamista, ja osasta ruotsinsuomalaisista tuli niin sanottuja Slussenin sissejä eli laitapuolen kulkijoita.

Tero Toivonen (ps) toivoi, että kunta ei paikkaa muuttotappiota ottamalla pakolaisia.

Reijo Liinamaa (sd) muistutti, että Suomi on sivistysvaltio.

– Mielestäni Mäntsälän kunnan talous kestää parinkymmenen pakolaisen ottamisen joka toinen vuosi.

Satu Lampi (ps) korosti, että pakolaisten vastaanottaminen maksaa eikä Mäntsälällä hänen mielestään ole tähän varaa. Hän oli myös huolissaan siitä vaihtoehdosta, että Mäntsälään ei tulisikaan pakolaisia sopimuksessa sovittua määrää.

– Entä jos Mäntsälään tuleekin vain kolme pakolaista niin kuin Orimattilalle kävi? Orimattila sai silloin valtion tukea vain kolmen pakolaisen verran, Lampi kyseli.

Asiasta äänestettiin. Perussuomalaiset esittivät pakolaissopimuksen hylkäämistä. MäPu esitti toistaiseksi voimassaolevan sopimuksen solmimista ja neuvoa antavan kuntalaisäänestyksen järjestämistä pakolaisten vastaanottamisesta.

Roberta Fabritius (kesk) esitti sopimusta muutettavaksi niin, että kunta ottaisi 20 pakolaista joka neljäs vuosi kunnanhallituksessa hyväksytyn joka toisen vuoden sijaan, ja otettavat olisivat ainoastaan kiintiöpakolaisia ja lapsiperheitä.

Tähän väliin tuli neuvottelutatauko. Tauon jälkeen kunnanvaltuuston puheenjohtaja Anna Helin jatkoi kokouksen käsittelyä suoraan äänestyksillä. Roberta Fabritiuksen esitys raukesi kannattamattomana. 

Valtuutettu Jussi Aalto (kesk) ihmetteli menettelyä.

– Olin käsi pystyssä odottamassa kannatuspuheenvuoron saamista, Aalto sanoi neuvottelutauon jälkeisestä tilanteesta.

Myös useat muut valtuutetut ihmettelivät Helinin menettelyä ja ilmoittivat äänestysten jälkeen jättävänsä eriävän mielipiteen Helinin tavasta johtaa kokousta. Kokouksen kuluessa oli epäselvää, voiko eriävä mielipide koskea kokoustekniikkaa.

Epäselvää on, keskeyttikö Helin keskustelun aiheesta vai lopettiko hän sen.Jos kyseessä oli keskeytys, asiaan olisi pitänyt voida palata kannatuspuheenvuorolla tauon jälkeen. Jos Helin taas päätti keskustelun, kannatusuheenvuoroa ei enää ollut mahdollista antaa.

Kunnanhallituksen puheenjotaja Tapio Havula (kesk) kertoo Helinin sanoneen tauon alussa, että keskustelu asiasta on lopetettu. Mäntsälän Uutiset ei tavoittanut Heliniä myöhään maanantai-iltana antamaan asiasta kommenttia.

Äänestysten numerot menivät seuraavasti: Kari Peussan esitys toistuvasti voimassa olevasta ja kuntalaisäänestykseen menevästä pakolaissopimuksesta hävisi kunnanhallituksen esitykselle numeroin 18-24, yksi tyhjä.

Satu Lammen esitys pakolaissopimuksen hylkäämisestä hävisi niukasti 17-18, kahdeksan tyhjää, hallituksen esitykselle.

Tämänhetkisen tilanteen mukaan Mäntsälä on siis ottamassa pakolaisia 20 henkeä joka toinen vuosi vuodesta 2020 alkaen.

– Olen sanaton, pöyristynyt ja järkyttynyt tästä menettelystä, Roberta Fabritius kommentoi esityksensä mitätöintiä.

Helinin kokousteknisestä menettelystä seuraa jatkotoimia. Ainakin perussuomalaiset, MäPu ja osa keskustasta tekee kokouksen johtamistavasta valituksen.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat