Paikalliset

Linjaliike Rajalan vuodet on laitettu kansien väliin

Hannu Laitinen esittelee teostaan Mäntsälän nykyisen pikalinjan pysäkin maisemissa.

alpo manninen

Jalo Rajalan ensimmäinen bussi alkoi ajaa Mäntsälän ja Järvenpään välistä linjaa vuonna 1925.

1940-luvulla yhtiöstä tulee Linjaliike Rajala Oy ja reitit lisääntyvät. Parhaimmillaan liikkeellä oli yli 30 autoa käytössä.

Liikkeen punatiilinen varikko sijaitsi Huvitien ja Porvoontien kulmassa ja on vieläkin pystyssä ja käytössä.

Linjaliike Rajala myytiin Tarmo ja Tarja Laineelle 1987. Koiviston Auto osti yhtiön vuonna 1992.

– Kotini ohi Keski-Suomessa ajoi bussi kerran tunnissa, ja jo nuorena poikana seurasin tarkoin autoja ja erityisesti bussien kyljissä olleita numeroita. Rajalan bussit ajoivat myös Keski-Suomeen ja ne kiinnittivät huomiota väreillään.

- Kun kuljin Jyväskylän ja Lahden väliä, Rajalan bussit tulivat tutuiksi, tuumii Linjaliike Rajalan toiminnasta kirjan tehnyt Hannu Laitinen.

– En oikein osaa sanoa, miten kiinnostukseni busseihin todella alkoi. Poikina teimme vajaakanttisista kakkosnelosista leikkiautoja, ja nehän olivat ihan bulldog-busseja. Minua ei kiinnosta bussien tekniikka tai ajaminenkaan, mutta niiden näyttävyydessä on jotakin.

– Siksi liityin SLHS:n toimintaan heti sen perustamisen jälkeen ja tein seuran lehteäkin 25 vuotta. Seuran porukalla teemme retkiä eri puolille Suomea ja Pohjoismaihin.

– Käytämme liikkumiseen seuran museobusseja. Seuralla on 30-40 ajokkia, joista vanhimmat ovat vuodelta 1959. Ulkomaille lähdössä näillä on riskinsä, jos jotakin sattuisi, Laitinen kertoo.

Laitinen on tehnyt kirjaan todella paljon tutkimustyötä. Kirjassa on runsaasti kuvia eri aikakausilta ja autoista.

Lisäksi jokaisesta liikkeen käyttämästä autosta on runsaasti tietoja aina rekisterinumeroista lähtien. Googlesta niitä tietoja Laitinen ei ole löytänyt.

Laitinen kertoo omaavansa laajan tuttavapiirin, joiden kautta hän pääsee pureutumaan kulloinkin työn alla olevaan kohteeseen, ja aikoo tehdä työtään linja-autojen historian parissa niin kauan kuin se tuntuu hauskalta.

Haastattelussa ei tullut esille väsymystä, vaikka uusin kirja on juuri saatu julkaistua. Jotakin uutta miehellä lienee jo mielessä.

– Linjaliike Rajala ajoi autoilla vain 5-7 vuotta ja hyväkuntoisina ne olivat haluttuja muiden yhtiöiden käyttöön. Kirjassa on esitelty myös näitä muiden yhtiöiden käytössä olleita autoja.

Kirjaa saa tilaamalla puhelimitse numerosta 050 3050 630 tai sähköpostilla osoitteesta [email protected] ja tietenkin Mäntsälän kirjakaupasta.

Kirjassa on mukavasti esitelty myös Mäntsälän historiaa Linjaliike Rajalan elinkaaren kautta.

Hannu Laitinen

72-vuotias

litografi, eläkeläinen

syntynyt Keski-Suomessa, asuu Lahdessa

harrastuksena Suomen Linja-autohistoriallinen Seura ry (SLHS), linja-autokirjat

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat