Paikalliset

Mäntsälään tulee vesiliikuntakeskus

Uimahallia aletaan suunnitella ensi vuonna, nyt haetaan paikka ja toteuttamistapa.

Uimahallihanke on nytkähtänyt liikkeelle Vesa Gummeruksen ollessa teknisenä johtaja.

Pasi Huuhtanen

Mäntsälän kunnanvaltuusto käsitteli viime viikon maanantaina ensi vuoden talousarviota. Muutamasta pienemmästä asiasta jouduttiin äänestämään, mutta isot asiat, Ehnroosin koulun rakentamisen aloitus ja uimahallin rakentaminen hyväksyttiin yksimielisesti.

Valtuusto hyväksyi uimahallirahan yksimielisesti”.

Valtuusto varasi ensi vuodelle puoli miljoonaa euroa uimahallin suunnitteluun ja muuhun rakentamisen valmisteluun.

Nyt pitää esimerkiksi päättää, mihin halli rakennetaan. Todennäköinen sijainti on linja-autoaseman tontti, mutta miten rakennus sijoittuisi on auki.

Halli, viralliselta nimeltään vesiliikuntakeskus, saattaa tulla myös joen varteen, mutta kuitenkin melko lähelle linja-autoasemaa, ainakin tämän hetken kaavailujen mukaan.

Vesiliikuntakeskuksen rakentaminen saattaa vaatia linja-autoaseman purkamista tai sitten ei.

Hallin sijaintivaihtoehtoina ovat joko linja-autoaseman ja Mäntsälänjoen välinen alue asemalta Sähkö-Poksille ja Yhdystielle päin (vaihtoehto A) tai linja-autoaseman tontti (vaihtoehto C). Jälkimmäisessä tapauksessa linja-autoasema täytyy purkaa.

– Vaihtoehto A on osoittautunut maaperältään jonkin verran kalliimmaksi paikaksi rakentaa kuin vaihtoehto C, asiaa teknisenä johtajana valmistellut Vesa Gummerus kertoo.

Uimahallin rakentaminen on vuosina 2020-2022. Vesiliikuntakeskuksen käyttöönotto on hankesuunnitelman mukaan elokuussa 2022. Tämä edellyttää, että keskukselle saadaan palvelusopimus jonkin ulkopuolisen toimijan kanssa.

Mikäli halli tehdään kunnan omana työnä, rakentamisen aikataulu muuttuu samoin kuin käyttöönoton aika.

Niin saattaa hyvin käydä myös siinä tapauksessa, että sopimukseen jonkin ulkopuolisen palveluntuottajan ja mahdollisesti rakennuttajan kanssa päästään.

On myös mahdollista, että vesiliikuntakeskus tehdään elinkaarimallilla. Mäntsälä on rakennuttanut Riihenmäen koulun uuden osan sekä vanhan koulun muutokset elinkaarihankkeena . Samoin tehtiin Hyökännummen alakoulun ja päiväkodin uuden osan rakentamisessa sekä vanhan osan remontoimisessa.

Nämä elinkaarihankkeet olivat rahankäytön suhteen samaa luokkaa kuin uimahalli, mutta rakentamisen sisällön suhteen hyvin erilaisia.

Kaikkiaan vesiliikuntakeskuksen rakentamiseen on varattu vähän yli 15 miljoonaa kunnan rahaa.

Rakentamiseen saa myös valtionapua, mikäli hanke tehdään kunnan omana työnä tai kunnan omistaman kiinteistöyhtiön kautta. Valionavun suuruus voi olla 800 000-1 000 000 euroa.

Valtionosuutta ei saa, mikäli toteuttamistavaksi tulee yksityiseen rahaan perustuva palvelumalli tai kiinteistöleasing. Kiinteistöleasingissä pankki tai luottolaitos omistaa rakennuksen ja kunta maksaa omistajalle vuokraa.

Pikaviesti alkoi heti

Hallin suunnittelun aikataulu on tiukka. Heti tammikuussa alkaa niin sanottu markkinavuoropuhelu.

Tällä tarkoitetaan keskustelua, jossa ovat mukana kunta tilaajana, kaupalliset toimijat, jotka voisivat toteuttaa ja pitää hallia sekä myöskin hallin käyttäjät eli tavalliset kuntalaiset.

– Tavoite on, että tekninen lautakunta esittää maaliskuussa 2019, millä mallilla halli toteutetaan, Vesa Gummerus sanoo.

Tähän voi tulla aikalisä.

– Kyseessä on niin iso hanke, että valmistelu pitää tehdä huolella, Gummerus sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat