Vaalikoneemme on nyt avattu!

Paikalliset

Kunnan budjetti pienenee puolella

Keski-Uudenmaan sote-kokeilu tuo isoja muutoksia.

[email protected]

Kunnanjohtaja Esko Kairesalo julkaisi torstaina budjettiesityksensä Mäntsälälle vuodeksi 2019. Budjetti on monella tavalla erilainen kuin aiemmat.

Vaikka valtakunnallisen sote-uudistuksen aikataulu viivästyy, Keski-Uudellamaalla käynnistetty sote-kokeilu näkyy dramaattisesti Mäntsälän budjetissa.

Sote-palvelujen järjestäminen on ollut Keski-Uudellamaalla tämän vuoden alusta kuntayhtymällä, mutta ensi vuoden alusta palvelujen tuottaminen siirtyy kuntayhtymälle.

– Mäntsälän kunnan organisaatiosta lähtee 420 henkeä pois. He siirtyvät kuntayhtymän palvelukseen. Henkilökunnasta lähtee puolet pois. Tämän takia, ja muidenkin isojen rakenteellisten muutosten takia vuosien 2018 ja 2019 lukuja ei voi verrata keskenään, Kairesalo selvittää.

Vaikka väki vähenee, menot eivät pienene, sillä sote-palvelut on maksettava kuntayhtymälle. Rahaa siihen kuluu 59 miljoonaa euroa.

Mäntsälän velkamäärä kasvaisi esityksen mukaan 6,4 miljoonaa euroa. Näin siitä huolimatta, että kunnanjohtaja karsi lautakuntien esittämistä budjettitoiveista kuusi miljoonaa euroa menoja.

Lainamäärä nousisi 79,2 miljoonaan euroon eli yli 3700 euroon asukasta kohden. Viime vuonna lainaa oli 3000 euroa asukasta kohden.

Yhtenä syynä lainamäärän kasvuun on palkkojen nousu. Kiky-sopimuksen loppuminen näkyy kunnan henkilöstömenoissa.

Toinen iso syy lainamäärän kasvuun ovat lähivuosien isot investoinnit.

– Ensi vuosi on vielä kohtuullisella tasolla, mutta sitä seuraavat kaksi, 2020 ja 2021, ovat tämän kokoiselle kunnalle aivan liian suurten investointien vuosia.

Vuosi 2019 on Kairesalon esityksessä lähes välivuosi talonrakennusinvestoinneissa. Rahaa kuluisi 6,2 miljoonaa euroa ja yli puolet siitä vie Sälinkään koulun loppurakentaminen, 3,3 miljoonaa.

Muita isoja ovat Ehnroosin koulun rakentaminen ja Amandan päiväkodin uudisrakennus, molemmat miljoona euroa.

Amandaan tulisikin kokonaan uutta tilaa eikä vanhaa päiväkodin osaa peruskorjattaisi. Amandan koko saattaisi olla jatkossa jopa kahdeksan päiväkotiryhmää.

Amandan rakentaminen keskittyisi kuitenkin vuosille 2020 ja 2021, niin kuin kaksi sitäkin suurempaa hanketta.

Vuonna 2020 talonrakennukseen kuluisi 21,6 miljoonaa ja 2021 17,6 miljoonaa euroa. suuret hankkeet ovat Ehnroosin koulu, yhteensä 19 miljoonaa sekä vesiliikuntakeskukseksi ristitty uimahalli, yhteensä 15,3 miljoonaa.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Vaalikoneemme on nyt avattu!

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat