Paikalliset

Lapsiperheen äiti satsaisi lasten hyvinvointiin

vaalit Emilia Kankaanpää kävi peruskoulun loppuun Virossa.

Emilia Kankaanpää haluaa suurempia satsauksia lapsiperheiden elämään.

Pasi Huuhtanen

– Minua on luonnehdittu monessa sopassa keitetyksi selviytyjäksi, kuvaa vasemmistoliiton kansanedustajaehdokas Emilia Kankaanpää itseään.

Mäntsälään asettunut Kankaanpää muutti lapsena perheensä kanssa Viroon vuonna 1994. 90-luvun alun lama vei vanhempien it-alan yrityksen konkurssiin, kun asiakkaat eivät pystyneet maksamaan laskujaan. Tämä vei yritteliäät ihmiset katsastamaan markkinoita Suomenlahden eteläpuolella.

– Viro oli ollut itsenäisenä vasta reilut pari vuotta, kun me muutettiin sinne. Siellä ollessa näki, miten kovaa vauhtia Viro lähti kehittymään, Kankaanpää kertoo.

Emilia oli 14-vuotias. Perhe asui vähän aikaa Tallinnassa, mutta muutti sitten 30 kilometriä pääkaupungista etelään.

– Kävin vähän aikaa paikallista koulua, mutta sitten Tallinnassa aloitti suomalainen koulu ja menin sinne.

Vuonna 1995 Kivimurru 9:ssä aloittanut koulu oli nuoren Emilian peruskoulun päästötodistuksen antaja.

Sitten tuli muutto Suomeen. Emilia oli suunnitellut venäjänkieliseen lukioon menoa Tallinnassa, mutta se vaihtui Turun Puolalanmäen lukioksi.

Sittemmin Emilia Kankaanpää opiskeli Venäjän kieltä ja kulttuuria Helsingin yliopistossa.

Nykyisessä työssään kuljetuspalveluyritys DHL Global Forwarding Finlandilla hän pääsi erityisesti alkuaikoina käyttämään venäjän kielen taitoaan venäläisten kuljettajien kanssa.

Kankaanpäällä on naapurimaiden kielet hyvin hallussa. Venäjän ja viron kielet opiskelun ja elämänkokemuksen kautta, englannin kieli on myös hallussa.

– Ruotsin kielen taito on auttava, sillä ruotsia en virolaisessa koulussa ollessa lukenut.

Jossain opiskelujen vaiheessa Emilia Kankaanpää alkoi ajatella, että hän voisi antaa panoksensa yhteiskunnalliseen päättämiseen. Hän teki silloin mielenkiintoisen havainnon.

– Katselin eduskunnan kokoonpanoa ja huomasin, että siellä istuu sangen paljon venäjän kielen ja kirjallisuuden kandidaatteja. Tuli ajatus, että olisi hienoa, jos minä olisi päättämässä kansalaisten asioista ja auttamassa kansaa elämään Suomessa tasa-arvoisesti.

Nykyisessä elämäntilanteessa häntä lähellä ovat erityisesti lasten asiat

– Tärkeä teema minulle on lasten hyvinvointi. Järkyttävää miten varhaiskasvatuksessa ja koulutuksessa tehdään koko ajan vähennyksiä. Olemme törmänneet tähän perhekohtaisestikin koulupuolella. Ei ole resursseja, kun on tehty vähennyksiä, perustellaan toimimattomuutta, kertoo 4- ja 9-vuotiaiden lasten äiti.

Nelihenkinen Kankaanpään perhe asuu Mäntsälän kirkonkylällä.

Minkä lain säätäisit, jos pääsisit päättämään?

– Sellaisen, että eduskunnassa voisi olla sama kansanedustaja vain kaksi kautta putkeen. Onhan presidentinkin kausi rajoitettu, Kankaanpää heittää

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat