Puheenaihe

Saarnaaja Pirkko Jalovaaralle ja kumppanille vankeutta – käyttivät väärin 395 000 euron edestä lahjoitusvaroja

Pirkko Jalovaara tuomittiin korvaamaan valtiolle 86 000 euroa.

Jari Karttunen / arkisto

Helsingin hovioikeus on tuominnut saarnaaja Pirkko Jalovaaran sekä Rukousystävät-yhdistyksen taloushallinnosta vastanneen miehen ehdollisiin vankeustuomioihin.

Hovioikeus piti pääosin ennallaan Helsingin käräjäoikeuden tuomion, jossa Jalovaara sekä yhdistyksen taloushallinnosta vastannut mies tuomittiin rahankeräysrikoksesta.

Hovioikeus alensi tuomiota 7 kuukauteen ehdollista vankeutta, kun käräjäoikeuden tuomio oli molemmille 8 kuukautta.

Hovioikeus katsoi, että kaksikko käytti väärin yhdistyksen saamia lahjoitusvaroja 395 000 euron edestä. Käräjäoikeuden arvion mukaan väärinkäytetty summa oli 577 000 euroa.

Rukousystävät ry keräsi varoja vuosina 2009–2013 virallisella rahankeräysluvalla. Huomattava osa varoista käytettiin kuitenkin lupaehtojen vastaisesti. Yhdistys muun muassa maksoi Jalovaaralle isoa kuukausipalkkaa sekä kustansi vapaan autoedun. Taloushallinnosta vastanneen miehen yritykseltä yhdistys osti hallintopalveluita.

Hovioikeus katsoi, että Jalovaaran on korvattava saamaansa rikoshyötyä 86 000 euroa, ja miehen korvausvastuu on 42 000 euroa. Käräjäoikeudessa Jalovaaran korvausvastuuksi sälytettiin 164 000 euroa.

Hovioikeus katsoi, että vastaajien palkoistaan maksamat verot oli otettava korvauslaskelmassa huomioon heidän hyväkseen. Näin ollen korvaussummat pienenivät merkittävästi.

Käräjäoikeus oli katsonut aiemmin, että vastaajat eivät huijanneet rahaa olemattomaan tarkoituksen eivätkä pääosin henkilökohtaisen hyödyn vuoksi. Siksi rangaistukset jäivät selvästi syyttäjän vaatimia rangaistuksia pienemmiksi.

Jalovaara on tunnettu saarnaaja, joka on kirjoittanut useita hengellisiä kirjoja sekä tehnyt ohjelmia kristillisille radio- ja tv-kanaville.

Hänen toiminnastaan nousi kohu vuonna 2013, kun Ylen tutkiva MOT-ohjelma kertoi Jalovaaran saarnanneen demoneista kirkon omistamissa tiloissa.

MOT:n mukaan Jalovaara oli väittänyt, että paholainen aiheuttaa ihmisessä psyykkisiä ja fyysisiä sairauksia, jotka voidaan hoitaa vain ajamalla riivaaja ulos.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat