Paikalliset

Näyttely tuo 1 700 koiraa Mäntsälän keskustaan

Arkistokuvassa yksi arvostelukehistä vuoden 2010 näyttelystä. Tänä vuonna kehiä on lauantaina 12 ja sunnuntaina 14.

Mari Owsley

Mäntsälässä joka toinen vuosi järjestettävässä kaikkien rotujen koiranäyttelyssä nähdään 14.-15.7. lähes 1 700 arvosteltavaksi tullutta koiraa.

Keskusurheilupuistossa koiria on tuomaroimassa yhteensä 21 ulkomuototuomaria.

Heistä neljä saapuu paikalle Ruotsista, kaksi Hollannista, kaksi Portugalista ja muut eri puolelta Suomea.

Lauantaina näyttelykehissä ravaa noin 800 koiraa esittäjineen 125 eri rodusta.

Sunnuntaina puolestaan kehissä esiintyy noin 900 koiraa edustaen 113 eri rotua. Näyttelyssä arvostellaan myös 7-9 kuukauden ikäisiä pentuja.

Lauantaina noin kymmenen 10–17-vuotiasta nuorta kilpailee Junior Handler -kisassa kahdessa eri ikäluokassa. Kilpailussa nuoret pyrkivät tuomaan esille koiran parhaat puolet näyttelykehässä.

Nuoret saavat yleensä valita itse haluamansa rotuisen koiran, jota he kehässä esittävät.

Tuomari sijoittaa mielestään viisi parasta esittäjää paremmuusjärjestykseen omassa luokassaan.

Loppukilpailu käydään yhden 10-13-vuotiaan ja yhden 14-17-vuotiaan kilpailijan kesken.

Lauantaina suurilukuisin rotuedustus on shetlanninlammaskoirilla (43 koiraa). Yli 20 koiran rotuina nähdään punaiset irlanninsetterit, pitkäkarvaiset colliet ja jackrussellinterrierit.

Lauantain harvinaisempien rotujen yksittäisiä edustajia ovat mm. amerikankarvatonterrieri ja pyreneläistyyppinen ranskanseisoja.

Sunnuntaina paikalle on ilmoitettu lukumääräisesti eniten cavalier kingcharlesinspanieleita (46 koiraa). Myös pitkäkarvaisia chihuahua-koiria saapuu kentälle paljon (37 koiraa), samoin berninpaimenkoiria (31 koiraa).

Suomenajokoiria nähdään kehässä harvinaisen runsaasti (26 rotunsa edustajaa). Sunnuntain harvinaisemmista roduista paikalle saapuvat karkeakarvainen istrianajokoira ja kanariandoggi.

Mäntsälän kunta myönsi näyttelytoimikunnalle luvan katkaista näyttelyalueen läpi kulkeva kevytliikenne klo 7.30 – noin 17 väliseksi ajaksi sekä lauantaina että sunnuntaina.

Rajoitus koskee sekä koirattomia että koirallisia liikkujia. Alueen sulkemiselle on yhteispohjoismaisten koiranäyttelysääntöjen mukaiset perusteet.

Näyttelyalueella voivat saapua myös ns. ”turistikoirat” (eli koirat, joita ei ole ilmoitettu näyttelyyn). Saapumisen edellytys on se, että turistikoiran rokotukset ja tunnistusmerkintä ovat kunnossa.

Turistikoirien ohjaajilla tulee olla mukana koiran rokotustodistukset, joista näkyy myös koiran tunnistusmerkintä. Yli 7-vuotiailta turistikoirien ohjaajilta peritään myös kahden euron pääsymaksu.

Näyttelyviikonlopun aikana Mäntsälän keskustan liikenne vilkastunee molempina päivinä. Etenkin Urheilutie on ahkerassa käytössä.

Lukuisat näytteilleasettajat käyvät purkamassa autostaan näyttelytavaransa ainoalla sallitulla purkupaikalla Urheilutien loppupäähän tenniskentän läheisyyteen. Tavaroiden purkamisen jälkeen autot ohjataan lähistön parkkipaikoille.

Näytteilleasettajien lisäksi näyttelyä seuraamaan odotetaan myös yleisöä. Autoilevaa näyttely-yleisöä pyydetään jättämään autonsa kauemmas urheilupuistosta, jotta näyttelyyn osallistuvat koiranomistajat pääsisivät koirineen ja tarvikkeineen liikkumaan alueella sujuvasti.

Näyttelyn järjestävät Mäntsälän Koirakerho, Ohkolan Metsästysseura ja Uudenmaan Ajokoirayhdistys.

Lisätietoja näyttelystä ja muun muassa rotuarvostelujen aikatauluja voi käydä tutkimassa näyttelyn nettisivuilta mantsalannayttely.fi

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat