Paikalliset

Biokaasulaitoksen ylösajaminen noin vuoden päästä

Lahtelainen Jussi Virtanen lähti hankkeseen mukaan sen mielenkiintoisuuden takia. Hän on tehnyt koneinsinöörinä kone- ja tuotantotekniikan suunnittelutöitä. Lisäksi mieheltä löytyy pienyrittäjäkokemusta.

Onni Ratala

Mäntsälän Biovoima Oy:n kaasulaitos on tuloillaan Mäntsälään. Noin vuoden päästä toiminnan ylösajamisen olisi tarkoitus olla käynnissä. Yrityksen toimitusjohtaja Juha Virtanen kertoo, millaisesta biovoimalaitoksesta on kyse.

– Jo olemassa olevia sivuvirtoja on tarkoitus hyödyntää raaka-aineena, jotta saataisiin biokaasua tehtyä, Virtanen tiivistää.

Käytännössä sivuvirroilla tarkoitetaan tässä ruoantuotannon sivuvirtoja.

Biovoimalaitoksen tuleminen Mäntsälään on nostanut esiin keskusteluaiheita, joista yksi on hajuhaitat. Virtasen mukaan tätä ei tarvitse pelätä.

– Meillä on hyvät laitteistot ja mittausten mukaan hajuhaittoja ei ilmene tehdasalueen ulkopuolella, Virtanen vakuuttaa.

Hirvihaara sijaintina on herättänyt myös toisenlaista ihmettelyä. Biovoimalaitoksen rakennuspaikaksi ilmoitetaan pöytäkirjoissa Hirvihaara. Osa paikallisista kokee, että määritelmä on liian epämääräinen, sillä alueelle osuu myös osa Nummisten ja Mattilan aluetta. Virtanen ei pidä ilmaisua epäselvänä, sillä sijainti on ollut tiedossa pitkään ja pöytäkirjoissa mainitaan rakennuspaikan yhteydessä Helsingintie.

– Sijainti on keskeinen kulkuyhteyksineen Helsinkiin ja Lahteen. Paljoltijan tuosta jo liikennettä menee. Ei se juurikaan lisäänny meidän toimestamme, Virtanen kertoo.

Lähimpään naapuriin on Virtasen mukaan useampi sata metriä.

Biokaasulaitoksia on viime aikoina pystytetty runsaasti ympäri Suomea, mutta Mäntsälän biovoimalaitos erottuu muista kahdella tavalla.

– Yleensä tällaiset laitokset ovat kunnallisessa omistuksessa, mutta me olemme liikkeellä yksityiseltä pohjalta. Ainoana Suomessa pilotoimme tekniikkaa, jolla hiilidioksidia hyödynnetään, Virtanen kertoo.

Mädätettäessä syntyy kaasuja, joista 40–50% on hiilidioksidia. Mäntsälässä pilotoitavalla tekniikalla pyritään hyödyntämään syntyvää hiilidioksidia, jolloin päästömäärä pienenee.

Pilottiteknologia on yksi osa tulevaa biovoimalaitosta, eikä se ole tuotannon ydin. Sen käyttöä voidaan skaalata isommaksi tarvittaessa.

Laitoksen tuottama biokaasu on suunnattu pääasiallisesti liikennekäyttöön asiakkaille maakaasuputken varrella.

Työpaikkoja uusi biovoimalaitos tuo rakennusvaiheessa noin 25 ja toimintavaiheessa 5–8. Hankkeelle on myönnetty 3,65 miljoonaa euroa valtion tukea.

Lisää aiheesta

Mäntsälän Biovoima Oy sai rakennusluvan27.6.2018 17.30
Biokaasulaitos saamassa poikkeamis- luvan9.5.2017 19.00
Biovoima rauhoittelee Mattilan ja Hirvihaaran asukkaita5.4.2017 11.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat