Puheenaihe

Tähänkö koulutusleikkaukset johtavat? Opiskelijat keräsivät itse 500 000 euroa saadakseen professorin

Risto Sarvas on aiemmin työskennellyt muotoilujohtajana ja palvelumuotoilijana IT-yritys Futuricessa sekä Aalto-yliopistossa Adjunct Professor -tehtävässä.

STT Info

Aalto-yliopiston opiskelijakilta Athene sekä opiskelijoiden vanhempien perustama tukiyhdistys Athene Angels keräsivät puolen miljoonan euron rahoituksen lahjoittajilta yhdessä Aalto-yliopiston kanssa saadakseen Risto Sarvaksen informaatioverkostojen uudeksi työelämäprofessoriksi.

Lahjoittajia olivat alasta kiinnostuneet yritykset ja organisaatiot. Myös yritys, jossa Sarvas työskenteli aiemmin seitsemän vuoden ajan, lahjoitti pottiin.

Yliopiston mukaan Sarvaksen tulevaan tutkimus- ja opetusalaan kuuluu digitaalisten palveluiden ja alustojen kehittäminen niin, että yritysten, yhteiskunnan ja käyttäjien näkökulmat ja tarpeet tulevat huomioiduiksi.

– Informaatioverkostojen opiskelijoilla on selvästi oma värinsä tekemisessään: he ovat avoimia yhteistyöprojekteille, ulospäinsuuntautuneita ja heillä on kokonaisnäkemystä teknologian merkityksestä yhteiskunnasta – hieman kuin digitalisaation kapellimestareita, jotka johtavat ja ohjaavat suuria kokonaisuuksia, Sarvas sanoo.

Kolehtiprofessorin hankinta näyttäytyy osaltaan myös huonossa valossa, sillä koulutusleikkaukset ovat iskeneet viimeisen parin vuoden aikana myös yliopistoihin. Aalto-yliopiston rehtori Ilkka Niemelä kommentoi Ylelle toukokuussa, että rahoituksen vakaus on heikentynyt selvästi.

– Yliopistojen rahoitukseen ei ole tehty indeksitarkistusta kahdeksaan vuoteen, mikä merkitsee pienelläkin inflaatiolla paljon. Sen päälle ovat tulleet vielä merkittävät leikkaukset, Niemelä sanoi tuolloin.

Keväällä yliopistojen henkilöstöä edustavat pääsopijajärjestöt JUKO, JHL ja Pardia olivat päivän lakossa, mikä tarkoitti Helsingin yliopiston kiinnioloa.

– Yliopistoilla on varaa kohtuullisiin ja julkisen sektorin tasoisiin palkankorotuksiin toiminnan kärsimättä. Esimerkiksi vuonna 2016 yhdenkään yliopiston tilinpäätös ei ollut alijäämäinen. On surullista, että työantaja esittää taloustiedoista valikoitua totuutta, järjestöt julistivat ennen lakkoa.

Vuonna 2016 Helsingin yliopisto irtisanoi lähes 400 työntekijää yliopiston rahoituksen heikkenemisen vuoksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Syrjäytyminen uhkaa sivistysyhteiskuntaa – "Korkea koulutus tekee ihmisestä tuottavamman"11.7.2017 10.54

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat