Puheenaihe

Suomen pankilta valoisa ennuste: Vienti vetää, työllisyys paranee ja julkinen velka vähenee

Viime vuonna Suomessa talous kasvoi kärkivauhtia, mutta uusissa ennusteissa ero muihin Pohjoismaihin kasvaa.

ESM arkisto

Suomen pankki (SP) uskoo valoisaan ja vakaaseen talouskehitykseen lähivuosina.

Pankin tiistaina julkaiseman ennusteen mukaan talouskasvu jatkuu Suomessa vahvana suotuisan tuottavuuskehityksen, alhaisten rahoituskustannusten ja vahvan viennin tukemana.

Ennusteen mukaan BKT kasvaa tänä vuonna 2,9 prosenttia ja ensi vuonnakin 2,2 prosenttia. Vuodelle 2019 pankki ennustaa 1,7 prosentin talouskasvua.

Suomen pankin kasvuennuste on hieman positiivisempi kuin valtiovarainministeriön, joka julkaisi oman ennusteensa maanantaina.

SP:n ennustepäällikkö Juha Kilposen mukaan kasvua ruokkii nyt parantunut työn tuottavuus sekä viime vuosien palkkaratkaisut, jotka ovat lisänneet kilpailukykyä. Tuotantoon tehtävien investointien ansiosta pohjaa on syntynyt myös lähivuosien kasvulle. Suomen vaihtotase säilyy ylijäämäisenä lähivuodet.

Pankki näkee valoa myös kansalaisten elämässä, jossa työllisyyden kasvu, palkkojen nousu ja vaimeana pysyvä inflaatio pitävät yllä ostovoimaa. Kulutuksen kasvua tukevat alhaiset korot ja kotitalouksien vahva luottamus, pankki arvioi.

Inflaation pankki ennustaa pysyvän matalana eli 0,9–1,5 prosentissa vuosina 2018–20.

Työllisten määrän kasvun pankki uskoo pysyy vahvana vielä tänä vuonna. Työikäisen väestön väheneminen, työmarkkinoiden kohtaanto-ongelmat ja rakenteellinen työttömyys hidastavat kuitenkin työllisyyden kasvua jatkossa, pankki luettelee.

Valtion finanssipolitiikkaa Suomen pankki kuvailee kevyeksi siihen nähden, että nousukausi on kiivaimmillaan.

Ripeähkön talouskasvun ansiosta julkinen velka suhteessa BKT:hen laskee silti alle 60 prosentin rajan vuonna 2019.

Yhden varauksen pankki kasvuennusteeseensa tekee. Se liittyy maailmanmarkkinoihin, jotka viimeksi tiistaina kavahtivat mahdollisuutta Yhdysvaltain ja Kiinan välisen kauppasodan laajentumisesta. Pörssikurssit Euroopassa laskivat aamulla pelkojen vuoksi, joskin lasku oli loivaa.

Myös joissakin euromaissa on kevään aikana nähty merkkejä talouskasvun vaimenemisesta.

– Suomen lähivuosien talouskehitys saattaa jäädä ennustettua vaimeammaksi, mikäli ulkomaisen kysynnän kasvu hidastuu, Suomen pankki arvioi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Suomen talous porskuttaa, mutta valtio tekee alijäämää vielä 2020 – Ministeriön ennuste: Suomessa riittää työntekijöitä18.6.2018 14.05

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat