Puheenaihe

Puolueissa alkoi kova pudotuspeli – maakuntavaaleihin jopa 40-kertaisesti enemmän halukkaita kuin paikkoja

Maakuntavaltuuston jäsenet valitaan maakuntavaaleilla.

Riitta Ketola

Noin 740 000 suomalaista olisi kiinnostunut lähtemään mukaan maakuntavaaliehdokkaiksi. Luvussa ovat mukana ne, jotka tutkimuksen mukaan olisivat lähdössä mukaan joko erittäin mielellään tai ainakin melko mielellään. Erittäin mielellään mukaan lähtijöitä on noin 200 000 suomalaista. Luvuissa ovat mukana ne, jotka pyrkivät ehdokkaiksi ja ne, jotka saattaisivat oman ilmoituksensa mukaan pyydettäessä suostua ehdokkaaksi.

Maakuntavaaleissa voi ehdokasmäärä nousta korkeimmillaan n. 18 000–20000 ehdokkaaseen. Edellytyksenä on, että kaikki yhdeksän eduskuntapuoluetta ja mahdollisesti 1–2 kansalaisliikettä asettaisivat kaikissa 18 maakunnassa täydet listat, eli jokainen taho n. 1800 ehdokasta. Erittäin kiinnostuneita ehdokkaita on siis kymmenkertainen määrä maksimaaliseen ehdokasmäärään nähden. Kun otetaan huomioon myös melko mielellään suostuvat, olisi maakuntavaaleissa ehdokkaaksi suostuvia 40 yhtä ehdokaspaikkaa kohden.

Nuoret ja alle 50-vuotiaat (23–21 %) ovat kaksi kertaa kiinnostuneempia ehdokkuudesta maakuntavaaleissa kuin yli 60-vuotiaat (11 %). Etelä-Suomessa (18–19 %) kiinnostus ehdokkuuteen on hieman suurempaa kuin Itä- ja Pohjois-Suomessa (16 %)

Ylivertaisesti suurinta kiinnostus maakuntavaaliehdokkuuteen on perussuomalaisten kannattajilla, joista joka kolmas (32%) olisi erittäin tai melko mielellään ehdokas. Pienintä kiinnostus on RKP:n kannattajilla (8%). Muiden puolueiden kannattajien kiinnostusjärjestys: kristillisdemokraatit (23%), SDP (21%) vasemmistoliitto (21%), keskusta (20%), kokoomus (19%) ja vihreät (15%).

Maakuntavaltuusto käyttää maakunnissa ylintä päätösvaltaa ja sen jäsenet valitaan maakuntavaaleilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat