Vaalikoneemme on nyt avattu!

Paikalliset

Menikö istutus mönkään? – pihan suunnitteluun voi hankkia myös ammattiapua

Mäntsälän Kukan Petra Pernu on neuvontakäynnillä Jenni Tokolan luona Sääksjärvellä. Suunnitelmissa on mittava pihan muokkaus, johon haettiin neuvoja pihasuunnittelijalta, toteutus hoidetaan oman porukan voimin.

Katriina Raanto

Auringon lämpö saa kaikki multasormet syyhyämään ja askeleet käyvät kohti puutarhamyymälää. Touko-kesäkuu onkin paras istutusaika ennen kesähelteitä.

Ennen istutusten aloittamista on kuitenkin hyvä tarkistaa alan ammattilaiselta kasvit, jotka sopivat omaan pihaan, niiden kasvulle parhaiten soveltuva maaperä sekä paras istutuspaikka.

Pihasuunnittelijan neuvontakäynnin avulla pystyt mitoittamaan omiin resursseihin sopivan pihan – juuri sellaisen, minkä jaksat hoitaa ja minkä kanssa pärjäät.

KauppiasPetra Pernu Mäntsälän Kukasta on tehnyt pihasuunnittelua ja -urakointia jo 16 vuotta. Kukkakauppa on Pernun päätyö, mutta suunnittelu ja -urakointi kulkevat rinnalla henkireikänä.

– Pihasuunnittelijan neuvontakäynti ei ole kallista ja on iso säästö asiakkaalle, kun ei tule tuhlattua rahaa virheostoksiin, toteaa Pernu.

On turha laittaa rahaa kokeilemiseen ja ostaa kalliita kasveja tai puita, jotka eivät sovi omalle pihalle tai jotka istutetaan vääriin paikkoihin.

Pihasuunnittelun avulla voi helposti välttää pahimmat karikot ja suunnitella sellaisen pihan, jonka itse haluaa.

Jos haluaa helppohoitoisen ja helposti ylläpidettävän pihan, antaa suunnittelija neuvot ja ohjeet toteutukselle.

Oikeilla materiaali- ja kasvivalinnoilla saa puutarhasta helppohoitoisen, viihtyisän ja kodikkaan ympäristön, joka muuttuu viehättävästi vuodenaikojen mukaan.

Jenni Tokola perheineen on asunut Sääksjärvellä reilut kymmenen vuotta.

Iso piha on toiminut pääasiassa lasten leikkipaikkana ja pihanurmi on jalkapallopelien, mopoilun ja muiden kuluttavien aktiviteettien jäljiltä kulunut ja kuoppainen.

Kun perhe voitti viikoksi käyttöönsä ilmaisen kaivinkoneen, oli tullut sopiva hetki uudistaa pihaa.

Tokolan perhe halusi siirtää lasten mopoilun tontin luonnontilassa olevalle metsäiselle alueelle ja rakentaa sinne moporadan, johon näkee sopivasti keittiön ikkunasta.

Piha pitäisi siistiä ja kulkuväylät päällystää kivituhkalla. Pihanurmi haluttaisiin tasata ja rajata selvästi, ja saunallekin pitäisi löytää sopivampi paikka. Haaveissa olisi myös löytää tulevalle kesäkeittiölle paras paikka.

– Päädyimme pihasuunnittelijaan, koska täällä on niin monta asiaa, jotka kytkeytyvät toisiinsa ja ajattelimme, että olisi kiva tehdä asiat kerralla oikein nyt, kun pihaa kerran muokataan. Ystäväni suositteli Petraa ja kun hän kävi täällä paikan päällä ja sain kerrottua hänelle kaikki tarpeemme, alkoi asiat kummasti selkiytyä.

- Nyt tiedämme, mitä kannattaa istuttaa mihinkin ja miksi. Saimme tukea omille suunnitelmillemme, mutta myös paljon uusia ajatuksia ja ideoita, miten toteuttaa pihan muokkaustyöt, toteaa Tokola.

Pernu korostaa, että jokaisessa pihassa on jotain hyvää. Asukas tulee usein vain itse sokeaksi tilanteelle ja kun monta kertaa epäonnistuu, hiipuu se innostuskin.

Pihoissa on joskus myös kohtia, joissa ei viihdy oikein mikään kasvi. Silloin pihasuunnittelijan ammattitaito todella punnitaan, ettei tee asiakkaalle pihaa, josta saa stressin.

Pihasuunnitelman jälkeen asukkaalla on mahdollisuus toteuttaa suunnitelma vaikka vasta ensi syksynä tai seuraavana keväänä, jos niin tahtoo.

Usein piha suunnitellaankin osissa, jolloin toteutus tehdään pikkuhiljaa omien resurssien ja jaksamisen mukaan.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Vaalikoneemme on nyt avattu!

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat