Tietoa viherpeukaloille: ammattilainen paljastaa onnistuneen istutuksen salat

Mäntsälän Kukan Petra Pernu istuttaa Kaunismäessä koristepensaita, havuja ja perennoja viime syksynä tehdyn pihasuunnitelman mukaisesti.

katriina raanto

Kotipuutarhurikin saa pihansa kukoistamaan vehreänä läpi kesän ja puut ja pensaat kestämään jälkipolville näkemällä vähän enemmän vaivaa kasvien istutusvaiheessa.

Mäntsälän Kukan Petra Pernu kertoo, kuinka päästä alkuun kevätistutusten kanssa.

Istutuskastelu

Kun on kaivettu riittävän iso ja syvä istutuskuoppa, on se hyvä kastella ensin, jotta kasveille turvataan paras mahdollinen alku juurtumiselle. Myös taimet tulee kastella hyvin ennen istutusta.

Esimerkin vuoksi Pernu mainitsee, että isohko pensas tarvitsee noin 10 litraa vettä istutusvaiheessa. Kastelu kannattaa tehdä illalla, ettei aurinko haihduta vettä heti.

Isommilla istutusalueilla kannattaa laittaa illalla sadetin päälle pariksi tunniksi.

Jos kasvit istutetaan vanhaan multaan, kannattaa ne istutuslannoittaa eli laittaa lannoitetta kuopan pohjalle ja sekoittaa se multaan, ettei kasvin juuret ole suoraan kosketuksissa lannoitteeseen. Kanankakka on loistava luomulannoite.

Jos taimen juuripaakun juuristo on hyvin tiivis, kun sen ottaa pois ruukusta, kannattaa rikkoa sitä hieman, että juuret lähtevät leviämään eivätkä jatka kietoutumista juuripaakun ympäri.

On tärkeää muistaa myös, että juuripaakun tulee jäädä istuttaessa hiukan uuden maanpinnan alapuolelle ja multa on hyvä tiivistää vaikka kevyesti polkemalla. Näin juuret saavat hyvän kontaktin ympärillä olevaan maahan.

Istutusleikkaus

Omenapuille ja pensastaimille on syytä tehdä istutusleikkaus.

Ja esimerkiksi aitataimet täytyy leikata istutusvaiheessa, jotta ne lähtisivät heti haarautumaan ja aidasta tulisi mahdollisimman tiivis ja peittävä.

Puutarhamyymälässä taimia ostettaessa voi pyytää, että taimet istutusleikataan valmiiksi tai pyytää neuvoja leikkausta varten.

Vanhat kasvustot:

Vanhat kasvustot kuten pihanurmet, koristepensaat, kukkivat monivuotiset kasvit sekä hyötykasvit on syytä kalkita ja lannoittaa keväällä.

Myös kuolleet oksat ja varret leikataan tässä vaiheessa pois.

Omenapuuta voi leikata kukkimiseen asti.

Written by:

Ota yhteyttä