Vaalikoneemme on nyt avattu!

Paikalliset

Kotisairaalasta hyviä kokemuksia

Toimii Vuoden verran toiminut kotisairaala saa kiitosta niin asiakkailta kuin työntekijöiltäkin. Ennen pitkää kuntapäättäjätkin hykertelevät, sillä hoito kotisairaalassa on edullisempaa kuin laitoksessa.

Koko kotisairaalan tiimi sattui paikalle, kun Matti Vatanen tuli tiputukseen. Vasemmalta kotihoidon lääkäri Tiina Höyhtyä, sairaanhoitajat Tarja Günther, Tarja Torvasti, Pirita Holappa sekä kotisairaalan osastonhoitaja Maarit Räisänen.

Lasse Herrala

Matti Vatanen on tullut käväisemään tiputuksessa kotisairaalassa.

– Tämä on ihan huippua, paras muoto. Minulle on määrätty kymmenen kerran nestemäinen antibiootti. Ilman kotisairaalaa joutuisin olla osastolla nuo kymmenen päivää. Nyt voin tulla kotoa käväisemään kotisairaalassa.

– Sekin on hieno homma, ettei kotisairaalassa altistu samalla tavalla erilaisten pöpöjen uhriksi kuin osastolla.

Vatasta ilahduttaa se, että käyntimaksu on 12 euroa eli kymmenestä kerrasta joutuu maksamaan 120 euroa. Osastolla se tekisi 489 euroa.

– Kotisairaala on tarkoitettu potilaille, jotka tarvitsevat sairaalatasoista hoitoa, mutta eivät osastoseurantaa. Se mahdollistaa potilaan hoidon kotona sairaalahoidon sijaan, kuvaa vs. sote-johtaja ja johtava ylilääkäri Ari Laakkonen.

– Kotisairaala on hyvä vaihtoehto sairaalahoidolle silloin kun potilas haluaa sairastaa kotona ja saada hoidon kotiin.

Vuodeosaston ja kotisairaalan osastonhoitaja Maarit Räisäsen mukaan kotisairaalatoiminta on yksi keino vastata sosiaali- ja terveydenhuollon kasvavaan tarpeeseen ja palvelurakenteen uudistamiseen.

– Kotisairaalan potilaaksi pääsee lääkärin lähetteellä. Kotisairaalan lääkäri päättää onko potilaan kunto sellainen, että häntä voidaan hoitaa turvallisesti kotona. Tärkein tekijä on potilaan oma halu kotihoitoon. Kotisairaalan avulla voidaan toteuttaa myös hyvä ja turvallinen saattohoito kuolemaan asti.

Työntekijöitä kotisairaalassa on tällä hetkellä neljä. Syksyllä alkaa yöhoito, jota varten tulee kolme sairaanhoitajaa lisää.

Räisäsen mukaan toimien täyttäminen on parhaillaan menossa ja hakijoitten laatu on korkea.

– Potilaat suhtautuvat omaan hoitoonsa aktiivisesti kotisairaalassa. Usein potilaan mieliala ja ruokahalukin kohenevat kotona. Yleiskunto paranee tai ei ainakaan mene huonommaksi niin kuin sairaalassa voi käydä, arvioi Räisänen.

Sairaalahoidosta monesti tulevat komplikaatiot ehkäistään aktiivisuudella kotisairaalassa.

Myös infektioiden leviäminen estyy.

Sairaanhoitaja Tarja Torvastin mukaan potilaat ovat tyytyväisiä, ja se auttaa myös paranemisessa.

– Meillä on hyvä tiimi, mikä vahvistaa omaakin jaksamista. Kotisairaalan toiminta on löydetty hienosti ja otettu hyvin vastaan. On hienoa, että potilaat voivat sairastaa kotona ja palvelu tuodaan sinne.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Vaalikoneemme on nyt avattu!

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat