Paikalliset

Uudenmaan yrityksillä muuta maata varovaisemmat odotukset tulevaisuudesta – kasvun esteenä pula ammattitaitoisista työntekijöistä

Helsingin seudun kauppakamarin johtaja Tatu Rauhamäki painottaa, että pula ammattitaitoisesta työvoimasta on todellinen Uudellamaalla ja se muodostaa yritysten ripeämmälle kasvulle todellisen esteen. – Tämä viesti kannattaa ottaa tosissaan, hän sanoo.

Anton Soinne

KESKI-UUSIMAA | Uudenmaan yrityksissä pidetään tämänhetkistä suhdannetilannetta normaalia suotuisampana. Silti tulevaisuutta ennakoidaan varovaisesti.

Elinkeinoelämän keskusliiton Suhdannebarometrissä yritykset arvioivat tulevaisuuden suhdannenäkymänsä heikommiksi kuin vielä viime syksynä.

Uudellamaalla odotukset olivat vielä varovaisemmat kuin muissa maakunnissa.

– Se ei yllätä, sillä Uusimaa menee suhdannetta hieman edellä verrattuna muuhun maahan, sanoo Helsingin seudun kauppakamarin johtaja Tatu Rauhamäki.

Teollisuuden uusien tilauksien määrä antaa hyvää yleiskuvaa siitä, miten talous toimii.

– Loppuvuodelle asetetut odotukset eivät ihan täyttyneet, mutta kuitenkin ollaan selvästi positiivisen puolella, kertoo Elinkeinoelämän keskusliiton tutkimuspäällikkö Jari Haapasalmi.

Osalla kysyntä siis sakkaa vielä, mutta yritysten pahin ongelma ja este ripeämmälle kasvulle on ammattitaitoisen työvoiman puute.

– Eniten pulaa on rakennusalalla, toki myös palveluissa ja teollisuudessa, Haapasalmi sanoo.

– Sama ongelma toistuu kyselystä toiseen. Asialle on oikeasti tehtävä jotakin. On esimerkiksi parannettava työvoiman liikkuvuutta ja maahanmuuttajien koulutusta, lisää puolestaan Rauhamäki.

Teollisuuden ja rakentamisen yrityksistä joka viides ja palvelualojen yrityksistä joka neljäs pitää rekrytoinnin hankaluutta kasvun esteenä.

Asuntoja rakennuttavan Riisula Oy:n toimitusjohtaja Ilmari Sjöblom vahvistaa pulan osaavasta työvoimasta.

– Tulevassa kohteessa on tontti, rakennuslupa, rahoitus ja ostajia valmiina, mutta olemme saaneet vain muutaman tarjouksen urakoitsijoilta. Viesti on ollut, että ei ehditä edes laskea, resurssit loppuvat, Sjöblom kertoo.

Positiivista on se, että teollisuuden ja rakentamisen kapasiteetin käyttöaste on varsin korkealla.

– Vastaajista 85 prosentilla kapasiteetti on kokonaan käytössä. Investointien odotetaan jatkavan kasvuaan, mikä on tulevan kasvun kannalta erinomaisen tärkeää, Rauhamäki kertoo.

Hänen mukaansa Uudenmaan elinkeinorakenne on palveluvaltainen, joten myönteistä on sekin, että palvelualojen yritykset odottavat myyntinsä vauhdittuvan alkuvuonna.

Majatalo Onnelan Ture Tähtinen kertoo, että yrityksen kasvuluvut ylittävät selvästi esimerkiksi Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n kasvuluvut.

– Ulkomaalaisten yöpymisistä 45,7 prosenttia on Uudenmaan alueella ja 18,9 prosenttia Lapissa. Eli kyllä Uusimaa on vieläkin veturi, hän sanoo.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n kyselyyn vastasi 407 uusmaalaista teollisuuden ja rakentamisen sekä palvelualan yritystä, jotka työllistävät yhteensä yli 133 500 henkeä.

Barometri julkistettiin keskiviikkona tuusulalaisessa majatalo Onnelassa järjestetyssä tilaisuudessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Vuokratyövoiman kysynnässä raju kasvu – myös muut talousmittarit sojottavat ylös22.1.2018 19.30
Sipilä hehkuttaa talouskasvua pääministerin uudenvuoden tervehdyksessä: "Emme voi jäädä lepäämään laakereillamme"31.12.2017 10.11
Yritysten odotukset aiempaa positiivisemmat – parhaat näkymät Espoossa13.9.2016 10.12

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat