Puheenaihe

"Pääsenkö lapsen kanssa äänestyskoppiin?" – Näin vastaa asiantuntija

Lapsi voi päästä mukaan äänestyskoppiin, kunhan vaalisalaisuus säilyy. – Kuva kunnallisvaaleissa käytetystä äänestyskopista.

Esko Artell / arkisto

Juuri alkaneiden presidentinvaalien varsinaisen äänestyspäivän ensimmäiset äänet on annettu. Monelta suomalaiselta vaalipuuha sujuu jo totuttuun tapaan, mutta etenkin ensikertalaiselle voi äänestyspaikalla mennä sormi suuhun.

Lapsiperheellisiä saattaa askarruttaa muun muassa se, mitä tehdä mukaan tulleille lapsille. Voiko pikkulapsen ottaa mukaan vaalipaikalle ja vieläpä äänestyskoppiin?

– Asiasta ei ole olemassa tiukkoja määräyksiä, sillä esimerkiksi oikeusministeriö ei ole antanut tästä sitovia ohjeita, kertoo Vantaan keskusvaalilautakunnan sihteeri, lakimies Niina Kolju.

Koljun mukaan Vantaalla on pidetty käytäntönä sitä, että lapsi pääsee esimerkiksi vanhempiensa mukana äänestyskoppiin, jos lapsi on niin lyhyt, etteivät hänen silmänsä ylety kopin pöytätason yläpuolelle.

– Silloin ei ole sitä vaaraa, että lapsi näkisi, minkä numeron aikuinen piirtää vaalilippuun. Tämä on tärkeää vaalisalaisuuden säilymisen kannalta, Kolju tähdentää.

– Toki pikkulapsi voi mennä äänestyskoppiin myös aikuisen sylissä, mutta silloin olisi hyvä, jos lapsi olisi niin pieni, ettei hän vielä ymmärrä numeroista mitään vaikka niitä näkisikin.

Presidentinvaalien äänestys jatkuu koko maan äänestyspaikoilla kello 20.00 saakka.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat