Puheenaihe

Lasten elämä huolestuttaa enemmän kuin koskaan – nämä on ykköshuolet Suomessa

Lapsiasiainvaltuutettu on huolissaan lasten arjesta. Kuvituskuva.

Lapsiasiavaltuutetun toimistoon tuli vuonna 2017 yhteensä 779 yhteydenottoa asioissa, joissa kansalaiset halusivat välittää lapsiasiavaltuutetulle kokemuksia ja kysymyksiä lasten oikeuksiin ja hyvinvointiin liittyen.

Eniten yhteydenottoja lapsiasiavaltuutettu sai lastensuojelusta (189), perusopetuksesta ja toisen asteen koulutuksesta (109) ja lasten elatusta, huoltoa ja tapaamisoikeuksia koskien (102).

Yhteydenotoissa näkyy ihmisten voimattomuus, mikäli hallinto ei perustele päätöksiä selkokielellä tai ei ylipäänsä perustele päätöksiään ymmärrettävästi lapsen etuun perustuen.

Lastensuojelussa näkyy, että sosiaalityöntekijöillä ei ole riittävästi aikaa kuunnella ja tavata lasta ja ymmärtää hänen tarpeita.

Kouluista esille nousivat erityisesti sisäilmaongelmat, koulukiusaaminen, koulukyydit ja erityisen tuen palveluihin liittyvät asiat.

Vanhempien vaikeissa erotilanteissa yhteydenottajat olivat usein lapsen lähisukulaisia kuten isovanhempia.

LapsiasiavaltuutettuTuomas Kurttila on huolissaan lasten oikeusturvasta. Se huojuu jopa perustuslakiin kirjatun oikeuden kohdalla perusopetuksen maksuttomuudesta. Kurttilan mukaan kansalaisten on voitava luottaa hallintoon.

– Hallinnon on kunnioitettava tinkimättä perus- ja ihmisoikeuksia ja esimerkiksi vastattava kansalaiselle ymmärrettävästi ja ilman viivytyksiä. Olen tavannut lapsia, jotka eivät ole saaneet vuoteen yhteyttä sosiaalityöntekijäänsä, Kurttila mainitsee.

Valitus- ja kantelukanavien päätöksillä ei Kurttilan mukaan ole todellista ja nopeaa vaikutusta, sillä lastensuojelun monet ongelmat vaativat valtiolta pikaisia korjaustoimia, eikä loputtommia selvitysryhmiä vailla käytännön toimintaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat